Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината иска по-високи такси за басейн "Младост"

Здравко Димитров се срещна днес с клубовете по плуване
Снимка: Община Пловдив

Заради увеличените цени на горивата и електроенергията, община Пловдив предлага повишаване на таксите, които състезателите в плувните клубове плащат за ползването на басейн „Младост“. Предвижда се за ученици еднократното посещение да стане от 4 на 10 лева, а за картотекирани състезатели от 21 на 50 лева. 

Тарифата е приета още през 2012 година и не е актуализирана досега. В същото време само дължимите сметки за електроенергия са се вдигнали трикратно за една година – от 3000 лева през декември 2020, на близо 9000 лева за последния месец на миналата година, посочиха от общината.

„Приходите на басейна са общо 331 000 лева за последните 3 години. В същото време разходите по поддържката му са 1милион и 15 хиляди лева за същия период“. 

След среща с срещна с представители на четирите плувни клуба в града – ЖПК „Младост 91“, „Спринт“, „Пловдив 2019“ и ВСИ Здравко Димитров съобщи, че ще покани в Пловдив министър на спорта да гостува в Пловдив и да се запознае с проблемите на плувните клубове. Той ще предложи спортното министрество да поеме издръжката на басейн „Младост“ по примера на столицата, където държавното спортно училище в столицата не заплаща никакви консумативи за ползването на спортната база на басейн „Диана“.

Здравко Димитров е изразил недоумение защо преди години, когато Спортното училище бе прехвърлено като държавно, материалната база към него, която ползват учениците и която изисква средства за поддържка, остана на издръжка към общинския бюджет.

От Община Пловдив ще поставят и въпроса за финансиране на строежа на нов плувен басейн с олимпийски размери, тъй като след поскъпването на строителните материали, проектът вече ще струва 19 милиона лева, което е непосилно за общинския бюджет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - нов дуел между Петър Краевски и Краю Петровски

В чест на „Пловдив чете“ в „Алтер его“ възобновяваме поетичните дуели между лиричното его и сатиричното алтер его в душата на водещия. Иначе казано, изкушеният от поезията Петър Краевски ще влезе в остър сблъсък с хумористичната си хипостаза Краю Петровски. До момента са проведени над 20 поетични сблъсъка и резултатът е равен. В събота ще се реши..

публикувано на 14.06.24 в 09:25

Мега дерби още в първвия кръг

Изтеглиха жребия за сезон 2024/2025 г. в efbet Лига в Амфитеатралната зала на Национална футболна база „Бояна“. Новината е, че първият и третият от изминалото първенство, а именно Лудогорец и ЦСКА ще се изправят един срещу друг още в първия кръг. Мачът помежду им е в Разград.  Междувременно Левски ще има софийски опонент - Локомотив в първия кръг...

публикувано на 13.06.24 в 14:55

Жребий за новия сезон в първа Лига

Жребият за сезон 2024/2025 г. в efbet Лига и Втора Лига ще се изтегли днес, 13-ти юни, от 11:00 ч. в Амфитеатралната зала на Национална футболна база „Бояна“. На събитието ще присъстват представители на Българския футболен съюз, на Българската професионална футболна лига, както и на клубовете от двете нива на българския професионален футбол.

публикувано на 13.06.24 в 10:03

Пламена Миткова постави нов личен рекорд

Пламена Миткова се представи силно във финална в скока на дължина при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Рим (Италия) и постави нов личен рекорд от 6.80 метра при втория си опит. Българката се класира на седмо място и остана само на два сантиметра от шестата Аник Келин. Също така световната шампионка за девойки до 20 години от Кали..

публикувано на 13.06.24 в 10:00
Пловдив е риболовната столица на България

Пловдив е домакин на СП по спортен риболов

В Пловдив се откри Световното първенство по спортен риболов за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания. Шампионатът ще се проведе на гребния канал с участието на 40 отбора от 21 държави в петък и събота, 14-15 юни. В първите тренировъчни дни състезателите ловят основно каракуди, макар че се хванаха и немалко шарани,..

публикувано на 12.06.24 в 13:07