Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рехав протест на "Живот за Брестовица"

Рехав протест на жители, сдружени в гражданската огранизация „Живот за Брестовица“ поиска за пореден път оставката на главния архитект на община Родопи Атанас Недевски. Мотивът е, че той е одобрил разширяването на параметрите на частна мини ВЕЦ, което пък е причинило заблатяването на реката и натрупването на манган във водата за селото.

Оказа се, че главният архитект е в отпуска. А кметът на община Родопи Павел Михайлов е категоричен, че иска доказателства срещу Недевски. В момента срещу него има заведени няколко преписки в Прокуратурата, каза той, като потвърди, че те са свързани със случая с водата в Брестовица.

Междувременно протестиращите заявиха, че в общината са входирани документи, че 4 пъти е променян първоначалният проект за изграждане на мини ВЕЦ-а в коритотро на Въча.  

Те обясниха и малкото хора на протеста днес със страх на местните, че ако бъдат забелязани пред общината, няма да получат в срок необходимите им след това разрешителни, за строеж, например. Отделно, според тях, е и организираният в същия час протест на жители на Белащица заради искането за продължаване на концесиите за кариерите край селото.

Кметът на община Родопи Павел Михайлов съобщи, че за финансирането на новия водопровод на Брестовица до края на седмицата предстои да се определи среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  

Очаквайте репортаж по темата в предаването "Ден след ден".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04

Бойко Борисов и Николай Марков стават депутати от Пловдив

Бойко Борисов и Николай Марков от "Величие" избраха да станат депутати от Пловдив - град .  Новото пловдивско лице в парламента от ГЕРБ - СДС е проф. Даниела Дженева, която бе втора в листата на 16-ти МИР. Тя е художествен ръководител на Ансамбъл "Тракия“ и майка на Кирил Велчев, председателят на Фондация “Пловдив 2019".  Другите двама..

публикувано на 15.06.24 в 08:41

В Асеновград събират опасни отпадъци в мобилен пункт

За първи път община Асеновград организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци.  Акцията ще се проведе от 11:00 ч. до 18:00 ч. на паркинга пред ДИП „България“.  Мобилният пункт предоставя възможност на гражданите да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им. Сред тях са: луминесцентни лампи; бояджийски..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

Автобусите с № 12, 26 и 29 възстановяват маршрутите си

Автобусните линии №12, 26 и 29 от вътрешноградския транспорт възстановяват маршрута си по общинската транспортна схема от 15 юни (събота), информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Това става възможно, след като миналата седмица приключиха строително-монтажните работи на кръстовището между бул. „Хаджи Димитър“ и..

публикувано на 15.06.24 в 08:12

В Браниполе пресъздават обичая "Арифе"

За първи път в Браниполе ще бъде пресъздаден обичаят за събиране на бонбони в  деня „Арифе“ .  На този празник вярващите мюсюлмани приготвят и раздават на приятели и съседи мекици, на бедните се раздава месо, децата  обикалят по къщите, а домакините им раздават бонбони и лакомства. Настъпването на Курбан Байрам ще бъде чествано с общоселско..

публикувано на 15.06.24 в 07:55