Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще завърши седмицата - "Точно днес"

Картите на установения ред се разбъркаха. След ракетен обстрел по цели на почти цялата територия на  Украйна, Владимир Путин изуми света със сухопътна операция. Така в ситуация на дългосрочна пандемия най-спряганата през последните часове дума се оказа забравената отдавна - „война“ с всички прогнозирани и непредвидими последствия от нея. Путин се отправи към черния списък на ЕС. НАТО ще активира отбранителните си планове, включвайки преместване на войски в източните територии на Алианса. Коридорът за дипломатически маневри силно се стесни – светът притаява дъх пред неизвестното. Включително и България...  

В програма „Точно днес“ продължаваме да отмерваме учестения пулс на времето, наситено с кризи, от които най-страшната, извън парите, пазарите, въоръженята, остава на заден план – хуманитарно-ценностната.

Защо, когато въпросите за войната и мира започват да зависят от волята на един-единствен човек, всичко се свежда до руска рулетка – игра със смъртта, отключила се след някой случаен изстрел – Тони Николов – гл.редактор на е-сайт „Портал Култура“

За грешките в политиките на Европа и спешната й необходимост от реформи в контекста на Глобалния свят – с енергийния експерт  Димитър Иванов – интервю на Екатерина Костова.

И конкретните  сигнали, дадени от европейските политически лидери след нощното им заседание в Брюксел около динамичния развой на събитията – коментарът е на евродепутата Радан Кънев.

Различен ъгъл, но само привидно, към възможния геополитически сблъсък ще добави към темата коментарът на  предприемача Кирил Василев – известен на пловдивчани и като дарител на средствата за построяването на най-новия храм в града „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като „украинската църква“,  Кирил Василев.

Антоанета Петричанска от мястото на събитието – лозари в Пловдив и още 4 града в страната  излизат на протест, заради липсата на средства и нерешени проблеми в сектора. Те ще блокират кръговото кръстовище на 6-ти км. на Пазарджишко шосе.

И защото каквото и да се случва, музиката и словото могат да го разкажат, предлагаме поглед към книгата "Акорди" на нотариуса Георги Връбчев, чиято практика е в Пещера. 

И...дано Денят е добър!  В компанията на госта ни в обичайната рубрика в 7.30 д-р Димитър Гачев и днес със сигурност ще бъде така.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"След избора" на 9 юни

Кои партии и с какво присъствие ще видим в 50-то Народно събрание, кои ще са българските депутати в Европейския парламент? Първите данни за вота ще коментираме в предаването „След избора“ с политици и анализатори. Сред тях- Стоил Цицелков, Светлин Тачев, доц. Даниела Пастармаджиева. Ще чуем оценките на пловдивчани за организацията на..

публикувано на 09.06.24 в 17:28

Различен следобед с Клуб "Неделя"

В неделния ден и във времето от 16:00 до 17:00 наши гости ще бъдат д-р Борислав Чонгов и социалният психолог Емилия Крушков. Поводът да ги поканим е т.нар.  Месец на сколиозата, който ежегодно се провежда през юни в Европа и Америка, а тази година събитието ще бъде отбелязано и в България.  Инициативата има за цел да повиши информираността на..

публикувано на 09.06.24 в 15:38

Неделни избори с „Шейкър“

Мъдреците са казали, че само времето може да ни даде отговорите, които търсим, но ще ни ги даде, когато вече сме забравили въпросите. Тази неделя сутрин, очаквайте коментара на социалния психолог Красимир Гешев, за това как ежедневието определя желанията и решенията ни? Още за мрънкането и какво не зависи от нас, както и за някои наши..

публикувано на 08.06.24 в 16:05

И на слънце, и на сянка в "Ден след ден"

Все по-осезаемо се усеща лятото, макар и преди астрономическото му начало. Горещи теми вкл ючваме и в следобедната програма на Радио Пловдив на 7 юни.  В края на предизборната кампания и последния възможен ден за обяванене на данни от изследвания за електоралните нагласи включваме социолога Яница Петкова от "Галъп" с информация за последното проучване..

публикувано на 07.06.24 в 14:54

"Вход свободен" - последен делник

С настроение и нагласа за предстоящите почивни дни, днес ще ви разходим из събитията, които предстоят в града ни!  За втора поредна година, Детски отдел при НБ "Иван Вазов" Пловдив, организира Лятна читалня в своята градина! На малките читатели предстои цяла седмица с повече от интересни събития! Подробности за програмата ще научим в разговора с Радка..

публикувано на 07.06.24 в 09:30