Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци протестираха срещу войната, подкрепиха ги много пловдивчани

| обновено на 25.02.22 в 19:46


Протест срещу военните действия и нападението в Украйна се проведе в Пловдив. Десетки украинци, които живеят в града и областта, с плакати "Не на войната в Украйна" и "Помощ за Украйна" призоваха за незабвно спиране на военните действия. За да ги подкрепят бяха дошли и много пловдивчани.

Хората разказаха, че цялата южна част на Украйна гори, по улиците се виждат танкове, а деца и възрастни са принудени да се крият по мазетата. През сълзи, живеещите от години в страната ни украинци, споделиха, че се притесняват за близките си и не знаят дали те ще могат да напуснат Украйна. Те призоваха международната общност да се намеси и да спре агресията в родината им.

По думите на техни близки в момента в много от големите градове се водят тежки сражения, като няма осигурени зелени коридори за желаещите да се евакуират бесарабски българи.

Минути преди края на протеста провокатори се опитаха да предизвикат протестиращите, но бързата намеса на полицията не поволи да се стигне до инцидент.

Мирната демонстрация, която завърши с украинска песен и ръкопляскания, е организирана от  Украинско-българското сдружение "Пловдив". 

Междувременно в знак на съпричастност Античният театър, от южната страна над тунела, светна в цветовете на националния флаг на Украйна.

В Пловдивска област живеят над 650 украински граждани, а в Пловдив са около 400.

Репортаж от събитието може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Цоков на инспекция в Хуманитарната гимназия

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Пловдив.  В построената през 19 век сграда, която е паметник на културата, община Пловдив извършва ремонтни дейности на стойност 17 млн. лева.  Освен ремонт на покрива и подмяна на дограми и всички инсталации,..

публикувано на 08.10.24 в 07:31

3000 глоби с фиш и над 580 акта са наложени от КАТ-Пловдив за седмица

За изтеклата седмица на територията на Пловдивска област са регистрирани над 40 пътно-транспортни произшествия с един загинал човек и 15 души ранени – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция". За същия период са съставени над 580 акта и близо 3000 глоби с фиш. При анализа на нарушенията прави впечатление повишаване на броя на..

обновено на 07.10.24 в 15:41

Мечките не заспиват, "шетат" из Смолянско

През септември на територията на област Смолян са направени 15 проверки по отношение на защитения вид - кафява мечка. През август проверките от експерти на РИОСВ за щети от мечки в региона са били 22, а през юли едва девет. През септември служители на екоинспекцията в Смолян са реагирали на 15 сигнала за нападения на кафеви мечки и нанесени от..

публикувано на 07.10.24 в 15:21

С 12 млн. лева ремонтират изцяло дома за стари хора в Пловдив

Преустройство, реконструкция, основен ремонт, енергийно саниране и благоустрояване за близо 12 милиона лева без ДДС ще бъде направен на Дома за стари хора „Св. Василий Велики“ в Пловдив.  В ход е обществена поръчка, в която са заложени обновяване на сградния фонд, покривите, топлоизолация, нова ПВЦ-дограма, изграждане на достъпна среда и цялостно..

обновено на 07.10.24 в 14:06

Пещерата "Добростански бисер" затвори за туристи до май 2025г.

5600 туристи са посетили пещерата „Добростански бисер“ от месец май до септември.  Освен от България, природният феномен е разгледан и от гости от 25 държави от целия свят, сред които Нова зеландия, Япония и Мексико.  За 5-те месеца активен сезон приходите, постъпили в бюджета на Общинското предприятие „Туризъм“ в Асеновград са над 36 000 лв,..

публикувано на 07.10.24 в 13:36