Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За украинците тази война е отечествена

За жалост тази война е братоубийствена, един братски народ води война с друг братски народ по вина на президент с имперско мислене. Това коментира в ефира на Радио Пловдив  Валентин Радев, бивш заместник -министър на отбраната и бивш вътрешен министър от ГЕРБ.

"Ужасното, което виждаме там, освен ранените и жертвите - и цивилни, и военни, разрушенията, е това, че има много бежанци. За жалост трябва да кажа, че българското правителство е пълен провал по отношение на бежанците. Наслушахме се на хвалби и от президента, и от правителството за разни автобуси, с които се извозват хората, бягащи от война. 20 000 души вече са преминали нашата граница, а ние сме се погрижили за 200 души. Защо няма мерки, взети в други държави като Полша и Германия?", коментира Радев.

Той благодари на всички граждани, които сами се организират и помагат на бежанците.

"Правителството отказа в лицето на един от коалиционните партньори - министъра на икономиката г-жа Нинова, да подпише документ и да дадем необходимото уважение на украинската страна", заяви още Валентин Радев.

Той коментира и смяната на военния министър Стефан Янев. "Не се прави така по принцип, но в случая нямаше какво друго да се направи. Спешно трябваше да бъде сменен министър Янев заради негови грешки. Той сбърка не само в определянето на войната в Украйна като "операция", а и в оценките си след срещата на министрите на отбраната на ЕС". 

По думите на Радев много подготвен за поста е и проф. Тагарев, и сегашният министър Драгомир Заков. 

"Войната в Украйна навлиза във фаза, която не са очаквали руските войски и Путин. Вероятно са очаквали много бързо разрешение. Не очакваха такава яростна защита, за украинците това е отечествена война. Сега явно започва окопна, партизанска война. Струва ми се, че нещата зациклят. Забележете, че няма удари от самолети, няма толкова удари със съвременно оръжие", каза още експертът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с Валентин Радев е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20