Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митингът за спасяването на евреите - под знака на войната в Украйна

Ние днес тук казваме не на война, и да на мира, заяви в словото си почетният консул на Италия в Пловдив

| обновено на 10.03.22 в 17:08

В Пловдив митингът-поклонение, който всяка година се провежда пред "Паметника на благодарността", днес премина под знака на военните действия в Украйна. Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив организира отбелязването на 79 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. 

В словото си почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо каза: Днес ние сме памет, че спасяването е било реализирано от българите, и искаме никога да не се повтаря. Аз имам днес и втора цел, да отричам цитата: "Войната е продължение на политиката с други средства."

Почетният консул каза в словото си: "Днес е 16-ят ден на поредна война в Европа, най-голямата хуманитарна трагедия след Втората световна свойна. Аз скоро бях в Львов, Украйна, където днес има поток бежанци. Аз искам скоро да се върна там и да седна с книга на Достоевски на центъра, да вляза в арменската църква и никой да не ми забранява това. Ние днес тук казваме не на война, и да на мира."

На церемонията официално слово произнесе Светозар Калев, председател на "Шалом". Той акцентира, че властта в България през 1943 година е притисната от активното гражданско общество, което спасява своите съграждани. 

"Става нещо нечувано в тогавашна Европа, да спасиш от сигурна смърт 50 000 човека, обявени за врагове на държавата, само заради тяхната етническа принадлежност", каза Калев. 

България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи, бе отбелязано на митинга в Пловдив.  Българският народ с право може и трябва да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци.

Зад спасяването на пловдивските и на българските евреи стоят пловдивският митрополит Кирил, по- късно български патриарх, създателят на Пловдивския панаир Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, общественикът и журналист Недко Каблешков, журналистът Лука Говедаров, адвокатите Йордан Ковачев и Георги Кръстев.

Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника, като преди това запазиха минута мълчание в знак на признателност към спасителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възможен е седемпартиен парламент, шест формации ще имат депутати в ЕП

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП - 7,7%, "Има такъв народ" - 6%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 10.06.24 в 04:33

Без климатик е палатата за изборните секции от Пловдивска област

След 23 часа започнаха да пристигат първите автобуси от избирателните комисии от общините на територията на Пловдивска област.  Няма климатазиция, отворили сме навсякъде да става течение, каза председателят на 17-та РИК Янко Радунчев.   Проблемът с неработещата климатична система може да се задълбочи, когато помещението за чакане се напълни с хора...

обновено на 10.06.24 в 00:17

По-късно започнаха да пристигат автобусите в Панаира

По-късно от обичайното започнаха да пристигат автобусите от секционните избирателни комисии в различните райони на Пловдив.  Първи пред входа на 13-та палата, където се помещава 16-та РИК Пловдив град, малко след 22 часа пристигнаха представители на секция от район "Източен".   Последваха ги и избирателни секции от район "Тракия".  Започна да се..

обновено на 10.06.24 в 00:17

ГЕРБ-СДС печелят изборите 2в1, фотофиниш за второто място

ГЕРБ - СДС са първа политическа сила на изборите 2 в 1. Според окончателните данни от екзитпола на "Галъп интернешънъл болкан", те застават на челна позиция във вота за 50-то Народно събрание с 26.7%.  Основната битка е тази за второто място, която се води между ППДБ, ДПС и "Възраждане".  ППДБ събира 15.5%, с четири стотни след тях е ДПС с..

обновено на 09.06.24 в 21:40

Изборният ден в Пловдив приключи в 20.30 часа

Към 20.30 ч. изборният процес в Пловдивска област приключи в спокойна обстановка, без сериозни инциденти.  Предстои под полицейска охрана да бъдат транспортирани книжата и материалите от изборите до 16 и 17 РИК.  От 4 юни насам служители от звената "Български документи за самоличност" към дирекцията са издали общо 34 удостоверения на..

публикувано на 09.06.24 в 20:46