Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито едно укритие в Пловдив не е в добро състояние

Главна дирекция "Пожарна безопасност и закрила на населението" публикува списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние и информация за тяхното местонахождение. 

За Пловдивска област са посочени общо 31 бомбоубежища. Повечето от тях – над 20 са в град Пловдив и то предимно в район Централен. 13 от всички бомбоубежища в областния град са противорадиационни укрития, като едно от тях е в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Останалите са в общините  Асеновград, Калояново, Куклен , Марица, Перущица , Първомай, Сопот и  Стамболийски.  

Нито едно от укритията в Пловдив не е първа категория. Такива са скривалищата, който са в добро техническо състояние. Всички са втора, което означава, че са в добро състояние, но ще им трябва седмица, за да бъдат въведени в експлоатация. Първа категория в областта има само в Сопот във ВМЗ, както и в ДА „Държавен резерв и ВВЗ“ в Калояново. 

Общо 30 са укритията в Смолянска област, според списъка, пуснат от МВР. 18 от тях са противорадиационни укрития, 12 са скривалища.

Най-много – 9, се намират в гр. Смолян, а най-малко – по 1, в Борино и Доспат. По 2 укрития има в общините Мадан и Неделино, 3 са в Златоград, по 4 – в Рудозем и Чепеларе.

По данните на МВР излиза, че едва 2 скривалища – по 1 в Златоград и в Мадан, са от първа категория. Това означава, че са в добро техническо състояние и могат веднага да се използват по предназначение, при работа на въздухоснабдителната система в режим на чиста вентилация.

Всички останали са втора категория, т.е. укритията са в задоволително състояние и до 1 седмица могат да се използват по предназначение, след влагане на незначителни финансови средства.

13 скривалища от област Пазарджик попадат в списъка. От тях първа категория са  само 2 – в предприятие в село Главиница и в панагюрското предприятие „Асарел-медет“. Те са в добро техническо състояние и може да се приведат в готовност за използване по предназначение веднага. Въздухоснабдителната им система работи в режим на чиста вентилация.

Заради задоволителното им състояние останалите 11 скривалища в областта са втора категория и ще им трябват седмица и незначителни финансови средства, за да се приведат в готовност. 

В областния град Пазарджик скривалищата са 6 - 4 от тях са в предприятия, а две са разположени в Пожарната и в Полицията. В 5 предприятия в Панагюрище има скривалища, едно е в общината в Белово, а в Септември единственото убежище е в сградата на Полицията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършва полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Разпитват директора на Смолянския театър отново

Разпитват директора на Смолянския театър Румен Бечев отново заради схема, източила около 1 млн. лв. Той е призован да се яви повторно в полицията, но не е задържан. Няма и повдигнато обвинение. Това заявиха от пловдивската окръжна прокуратура. Припомням, че Румен Бечев беше доведен снощи в Пловдив с полиция. Това се случи след като проверка..

публикувано на 03.10.24 в 10:10