Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С намесата си държавата помогна за хаоса с цените

Двата опита да се създаде паника около очакваното рязко поскъпване на олиото и горивата бяха несполучливи. Това заяви директорът на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. 

Той защити тезата си с аргумента, че суматохата се е успокоила за един ден и коментира, че в условия на пазарна икономика не може търговците да бъдат обвинявани за цените на стоките.
"Не смятам, че ще има дефицит на хранителни стоки. Държавата помогна за объркването сред хората, защото започна да говори как ще гарантира и ще обезпечи количеството на зърното. Сега вероятно ще видим и действия с олиолото - забрана на износ или други мерки", обясни Богомил Николов.

 „Случаи на наплив за продукти има колкото искате в света. Даже в САЩ всяка година на черния петък гледаме как хората се бият за промоции“, допълни Николов и припомни, че подобна ситуация имаше и преди 2 години, когато у нас беше обявено извънредно положение заради COVID-19.

Според него това ясно показва, че дори и в условията на война пазарната икономика съществува и се опитва да намести нещата.

Експертът уточни, че поскъпването на цената на топлоенергията не трябва да плаши хората с ниски доходи, че ще се повишат и цените на стоките от първа необходимост. 

„Инфлацията започна доста преди войната, но големият въпрос е дали стоките поскъпват или парите поевтиняват. За да се преодолее пенсиите и социалните помощи трябва да бъдат индексирани своевременно“, коментира Богомил Николов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29

На ръба сме да прекратим договори с превозвачите заради жегата в автобусите

На ръба сме да прекратим договорите с някои превозвачи. Това заяви пловдивският кмет Костадин Димитров по повод на множеството сигнали от пловдивчани за неработещи климатици в рейсовете. Самият кмет е получил над 50 сигнала за автобуси с неработещи климатици. „От три дни отговарям на този въпрос. С „Организация и контрол на транспорта“..

обновено на 14.06.24 в 14:13