Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани чистят града за един ден

Пловдивчани да чистят града си за един ден и това да се случи на 2 април, събота, от 10.30 часа - призова зам.- кметът Анести Тимчев. 

Двете общински предприятия "Градини и паркове" и "Чистота" ще извозват отпадъците, а техните директори молят сметта да се събира разделно, за да може да се сепарира.

От общината разчитат на домоуправителите и собственици на фирми, и директори на училища за организацията.

Плакати, билбордове и социалните мрежи  също ще информират населението за инициативата. 

Пунктовете за снабдяване с пособия за почистване са разпределени по райони.

В район “Централен" - 10, в “Тракия" – 5, в “Южен" – 7, в “Северен" – 6, в “Западен “– 5 и в “Източен" – 4 пункта.

Основен акцент на инициативата ще бъде събирането на битовия отпадък, както и междублоковите пространства.

“Имаме огромното желание да създадем традиция в Пловдив – два пъти в годината гражданите да почистват града си – напролет и наесен", каза още Анести Тимчев. 

 От Клъстер икономическа зона "Тракия" са подготвили  и награди за участниците -  ваучери и подаръци, които ще бъдат раздадени в томбола.

Проектът е под патронажа на кмета Здравко Димитров и е подкрепен от 20 фирми партньори до момента.

От април пък общината започва фитоконтрол на един от големите паркове в Пловдив –Лаута. Тогава ще се  направи оценка на всяко дърво и на цялата дървесна растителност. Прдестои да  се сформира и Обществен експертен съвет по озеленяване.

От думите на Анести Тимчев стана ясно, че Пловдив има над 170 000 кв.м. "кални петна". Това са зони, които би трябвало да са озеленени, но не са и се използват основно за паркиране. Той обясни, че те формират част от фините прахови частици, замърсяващи въздуха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополитите Николай и Антоний са на официална визита в Дубай

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан Х  и по решение на Светия синод на БПЦ Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският митрополит Антоний са на официална визита в Дубай. Там те ще отслужат първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в Джебел Али. В Дубай..

публикувано на 14.06.24 в 16:27

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 14:14

Летните инфекции бележат ръст, коклюшът успокои темпото

Продължава разпространението на коклюша у нас, но темпът му е намалял значително, обяви в Пловдив   главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има и данни за значително увеличаване на  броя на инфекциозните заболявания, пренасяни от комари и кърлежи заради заблатяването на някои райони в страната и високите треви и храсти...

публикувано на 14.06.24 в 14:13

Спасиха двама, паднали от джет в язовир "Доспат"

Двама души, паднали от джет във водите на яз. „Доспат“, са били спасени, съобщиха от полицията в Смолян. Предполага се, че инцидентът е станал при маневра с висока скорост.  Двамата мъже са били със спасителни жилетки. Наблизо е имало лодка, която им е оказала помощ.  Пострадалите са прегледани на място от екип на спешна медицинска помощ и са в добро..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15