Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция казаха "Не" на форсмажора на Нинова

| обновено на 17.03.22 в 14:38
Изказаното намерение от вицепремиера Корнелия Нинова Министерство на икономиката да предложим на Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор, за да се облекчат фирмите и икономиката, не срещна одобрение в Народното събрание. 

"Запознати сме с предложението на Корнелия Нинова. Това не е най-доброто решение на ситуацията", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев. Пред Радио Пловдив той сподили, че форсмажор е сериозна мярка, която трябва да се вземе след сериозан анализ и след преценка не са мо на ползите, но и на рисковете, още повече, че не всички фирми са еднакво засегнати от войната в Украйна:

"Ако се обяви глобален форсмажор, той би важал за всеки един сектор от икономиката и не е ясно какви ефекти би имал за секторите, които работят добре. От друга гледна точка, обявяването му със задна дата би било нещо ново, правна иновация".

Когато се говори за събирателното "бизне" би трябвало да се попитам вскички, зщото има и такива, за които това ще е контрапродуктивно и ще доведе до множоство дела и натиск  съдебната система до степен тя да спре да функционира, допълни депутатът от ПП.

ГЕРБ поиска изслушване на премиера в Народното събрание заради обявеното от Корнелия Нинова намерение да внесе в МС предложение за обявяване на форсмажорна обстановка от началото на войната в Украйна. Според депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков "Корнелия Нинова е казала нещо много безотговорно, което създава паника и непредвидими последствия върху икономиката и гражданите".

Той обясни, че правителството въобще не може да обявява форсмажор. Това е понятие от търговстото право и касае отношения между две фирми, едната от която има проблем да изпълни договора си и двете трябва да се сгъласят за това, в крайна сметка може и да се съди до съд. Например, ако една българска фирма се позове в отношенията си с германска или унгарска фирма върху обствоятелството форсмажор заради войната, то и германската или унгарската също са в ситуация, в която има война в Украйна, но там няма обявен форсмажор. Т.е българските фирми биват подвеждани да се позовават на обстоятелство, което не съществува. По този начин Нинова ги тласка към фалит и самоунищожение, внушавайки, че те могат да се позоват на нещо, което правителството не може бъде написано.

"Единственият форсмажор в момента е форсмажорната глупост. Това е дивашки популизъм, комунизъм от най- ретроградне вид, обобщи Радомир Чолаков.

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов изрази мнение, че форсмажор е твърде радикална мярка. ДПС също поискаха  изслушване на вицепремиера Нинова във връзка с предложението ѝ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08