Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербатов започна паралелен конгрес на БФС

Автор:
Димитър Бербанов
Снимка: БГНЕС

Паралелен конгрес на БФС стартира в зала 3 на НДК. Там беше предвидено да се проведен изборно събрание на централата, което първоначално беше насрочено за днес в 10,30 часа, но след това отменено от Изпълкома на БФС заради съдебните спорове между Бербатов и настоящето ръководство на организацията.

Въпреки това кандидатът за президент се появи тази сутрин пред НДК. Явиха се и делегатите на 82-а клуба, които решиха конгрес все пак да има. 80 гласуваха "за", двама се въздържаха. Адвокат Георги Владов от екипа на Бербатов обяви, че с действията си присъстващите не нарушават закона и сбирката ще се проведе по всички правила, за да не може да бъде атакувана в съда като незаконна. 

"За да бъде легитимен конгресът, поне половината от членовете трябва да присъстват. Тук очевидно няма 340 клуба. Но закона позволява един час по-късно да може да се прави конгрес с присъстващите. Тъй като организацията не е както на свикан конгрес, явно ще трябва да се гласува с вдигане на ръка"", обясни Владов.

За начало трябваше да се изчака един час от предварително упоменатия час, за да се появи представител на БФС. Такъв не дойде до 11,30.

От трибуната самият Бербатов уточни, че целта е след това вече да се организира конгрес с всички клубове, а присъстващите в зала 3 пристъпиха към избор на комисии, секретариат, преброители и водещ. Бербатов напусна помещението.

Работата на делегатите бе прекъсната следобед от МВР заради получен анонимен сигнал.

Малко по-късо конгресът освободи от длъжност Борислав Михайлов, както и членовете на двата Изпълкома - този избран на 12 октомври, и този избран преди 4 години. Съставът на Изпълкома бе намален от 15 на 9 души.

Бе въведено и ограничение до 3 мандата за президента на футболния съюз.

"Благодаря ви, че дойдохте и съжалявам, защото футболът не печели от всичко това. Детско-юношеският футбол е приоритет за мен. Искам да видя някой като мен, Стилиян или Мартин. Когато ми дойде времето, нека заповяда някой друг, или ако прецените, че не ставам, направете същото, което правите сега", обяви кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов в речта си пред делегатите.

БФС заклейми случващото се в специална декларация:

Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. 

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - футбол, пародии, весели гости и Франсоа Вийон

Калейдоскоп от усмивки ще се завърти в „Алтер его“ тази събота! Очаквайте неподозирани пародии, усмихнати гости, както и весели престрелки между водещия Петър Краевски и неговото сатирично алтер его Краю Петровски.  Като стана дума за гости, свои сатири ще споделят с нас Васил Сотиров, Турхан Расиев и Христо Нанев. В рубриката „Сатирик..

обновено на 06.07.24 в 16:07
Локо завърши с победа планинския си лагер

Локо разби с 4:0 "Пирин" в контрола

"Локомотив" (Пловдив) завърши лагера в Боровец с разгромна победа. Пловдивчани надвиха "Пирин" с 4:0 контрола, играна в Самоков. Христо Иванов даде преднина на "Локомотив" в 12-ата минута. В 50-ата минута Мартин Хайдаров покачи на 2:0. В 65-ата минута Медвед бе съборен в наказателното поле на “орлетата” и съдията отсъди дузпа. Христо Иванов бе точен..

публикувано на 06.07.24 в 15:39
Георги Иванов подписа договора за технологията на голлинията

БФС въвежда технологията на голлинията

БФС сключи договор за 4 години за използването на стационарни камери на голлинията по време на срещите от Първа лига. С нововъведението БФС извежда като свой основен приоритет равнопоставеността между клубовете, като новата технология ще позволи точни и коректни решения за признаване на гол или съответно неговата отмяна.  В същото време ще бъде намален..

публикувано на 05.07.24 в 16:35
Легендарната Пенка Стоянова

Спомен за Пенка Стоянова, факлоносец на олимпийския огън

Великата ни баскетболистка Пенка Стоянова е родена на 21.01.1950 година в град Карлово Пенка Стоянова е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 годшна и бронзова от Олимпиадата в Монреал през 1976 година. Участва в 8 европейски първенства. Сребърна медалистка от Варнапрез 1972 година и бронзова от Клермон Феран през 1976 година...

публикувано на 05.07.24 в 13:35

Поетът Красимир Йорданов за истинския Джулай

С поета Красимир Йорданов говорихме за поредния Джулай като празник на лятото и свободата.  Посрещането на слънцето на морския бряг в утрото на 1 юли е традиция, която Старите кучета (група стари приятели, поети и китаристи) спазва стриктно от средата на осемдесетте години насам- сподели Йорданов. Джулая е чисто български феномен, който съществува..

публикувано на 04.07.24 в 16:25