Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените за общинските такси и услуги разединиха съветниците

Вдигането на цените на таксите и услугите, предоставяни от общинските предприятия в Пловдив, успя да противопостави общинските съветници още преди да бъде гласувано на сесията, която е утре. И това е съвсем нормално, защото те са хората, които трябва да защитават интересите на пловдивчани, а истината се ражда в конструктивния спор.
      

Администрацията, която предлага повишаване на част от таксите и услугите, мотивира решението си с дългия им застой на едни и същи нива, поскъпването на цените за електроенергия и увеличаването на разходите за работни заплати. Те ще скочат средно между 10 и 30 %,  но има и такива, които ще останат без промяна, обясни Таня Юриева началник на стопанския отдел на Община Пловдив.

Първа във фейсбук позицията си изрази Веселина Александрова от „Да България“. От нея става ясно, че по време на редовното заседание на Общинския съвет такса куче ще се превърне в ябълката на раздора между нея и местната власт. Предложението е от 30 лв. тя да стане 50 лв.

В позицията си Александрова подчертава, че такса по дефениция се заплаща за предоставена услуга. „В случая не е ясно каква услуга предоставя общината на плащащите я. Посочени са някакви разходи, извършени за 8-годишен период за изграждане на площадки, за дезинсекция, за кампании за осиновяване на кучета, за издръжка на безстопанствени кучета и т.н.

Това са все дейности на общината, които няма как да определим като услуга, която получава заплащащият такса собственик на куче. Пример – на площадките може да се разхождат всякакви кучета, а не само на онези, които плащат такса”, аргументира се Веселина Александрова. Според нея голяма част от новите такси са незаконосъобразни или са  формирани по остарели правила.

В същото време Ангел Иванов от „БСП за България“, чиято партия изначално е социално ориентирана, смята, че по-високите такси на част от услугите няма как да бъдат избегнати, защото всички разходи за предоставянето им скачат през последните месеци.

„Има неща, които са обективни – ако погледнем към културата, таксите в музеите трябва да се вдигнат, въпреки че голяма част от посетителите са ученици и деца. Там просто цената на тока играе голяма роля.

Но има и такива, които може да не бъдат вдигани толкова високо. Например, тази за тротоарно право, когато става въпрос за разместване на различни сезонни обекти, е възможно да е по-ниска“, коментира Ангел Иванов.

Той обясни още, че вдигането на цените на услугите обаче може да изправи общината пред риск  голяма част от пловдивчани да се откажат да ги ползват.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03