Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян ще разполага с бюджет от 64 млн. лв.

Снимка: община Смолян

Проектобюджетът на община Смолян за тази година е в размер на 64 331 133 лв., стана ясно по време на публичното обсъждане на финансовата рамка.

Държавните дейности са малко над 34 млн. лв., общата субсидия за държавно делегираните дейности - 32 млн. лв., а заложените местни приходи са 30 млн. лв.

Близо 7 млн. лв. постъпления са предвидени от общински такси, а малко над 2,2 млн. лв. – от данък МПС. Два милиона лева се очакват от продажба на сгради, земя и др. дълготрайни активи. Четири милиона лева са заделени за обслужването на временни безлихвени заеми, изтеглени от общината.

Най-големите разходи – почти 20 млн. лв., са разчетени в сферата на образованието, 909 200 лв. – за здравеопазване. 140 000 лв. са заложени за събития в културния календар.

„Бюджет 2022 е балансиран, предвидени са средства за всички сфери от живота. Водихме разговори с Министерството на финансите да бъдат отложени вноски по връщането на временните безлихвени заеми заради КОВИД обстановката, инфлацията и войната в Украйна, но получихме отговор, че трябва тази година да се върнат поне част от заемите. Надяваме се с актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване и развитие да постъпят средства“, коментира заместник-кметът Марин Захариев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три дни педиатри извършват безплатни консултации за деца

Безплатни консултации за деца ще се проведат на 29, 30 и 31 май от 8 до 17 часа в  педиатричното отделение на пловдивската болница "Централ Хоспитал".  Кампанията "Отворени врати" е посветена на 1 юни – Международния ден за защита на децата, съобщи началникът на отделението д-р Анелия Балабанова.  Педиатрите са на разположение за консултации..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища Те настояват държавата да..

публикувано на 29.05.24 в 06:18

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38