Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Различният свят“ идва това лято в Пловдив с Opera Open

С концерт за мир на „Детски хор на България“ и хорови състави от Пловдив, в който ще участват над 400 деца, ще бъде открито тазгодишното издание на Opera Open. Това стана ясно при представянето на фестивалната програма. 350 деца ще пристигнат специално в Пловдив на 19 юни, а към тях ще се присъединят още 100 от пловдивските хорови състави. Целта е тази година Оpera Open да превърне отново Пловдив в столица на оперния туризъм и да привлече минимум 12 000 чуждестранни зрители.

Фестивалната програма ще се финансира отново по програма „Наследство 2“ на Фондация „Пловдив 2019“. Заместник-кметът Пламен Панов каза, че е много важно да се инвестира в култура, тъй като това носи ползи за икономиката на града. Само от Оpera Open в града през миналата година в Пловдив са влязли близо 3 милиона лева, тъй като фестивалът е посетен от 12 000 чуждестранни туристи, които са  похарчили средно по 250 лева на ден.

Селекцията на програмата на Opera Open е под надслов “Различният свят“ и включва заглавия, зареждащи с вяра чрез пречистващата сила на изкуството. Сред акцентите в тазгодишното издание на оперния фестивал са премиерите на балетния спектакъл „Ана Каренина“ и на операта „Набуко“, а също и завръщането на спектакъла „Орфей и Евридика“, който беше гледан от над 7000 души през 2019 година и затвърди името на Пловдив като Европейска столица на културата.

В тазгодишното издание ще има и мини фестивал Графити Opera Open, който е насочен към младата публика.

Директорът на Държавна опера-Пловдив Нина Найденова каза, че творческия връх за целия колектив ще е балетния спектакъл „Ана Каренина“ на 24 юни, в който литературният шедьовър среща въображението на известния в света интерпретатор-хореограф Лео Муич. Той е поставял свои хореографии за солисти в Американския балетен театър и Парижката опера, като и танцови номера в Щастбалет Берлин и Парижката опера.

Лео Муич вече е в Пловдив и каза, че се радва, че работи с българските си колеги, тъй като имат много общи неща. Той коментира и факта, че заради войната на Русия в Украйна, много руски автори се свалят от програмите на редица културни институти по света.

„Мисля, че Толстой и Чайковски са на толкова високо ниво творци, че те принадлежат на света. И аз съм горд, че Нина Найденова и Фондация „Пловдив 2019“ защитава това културно наследство, без да се политизира толкова. Моето мнение е доста ясно и с факта, че съм тук, създавайки „Ана Каренина“ върху музика на Чайковски, в една от столиците на Европа. Мисля, че това е най-голямото послание за мир, което аз мога да дам. Това е световно наследство и то принадлежи на света“, каза Муич.

На Античният театър и тази година ще представят своя талант гост-артисти с международна кариера като Стефано Пода, Хосе Кура, Карлос Алмагер, Михал Знаниецки, Урсула Хорнер, Красимира Стоянова, Марта Петкова, Кирил Манолов, Мартин Цонев, Мария Радоева и други. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45