Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за плакат за юбилейния фестивал „Пловдив чете“

Тази година ще се състои 20-то, юбилейно, издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Едно от най-очакваните, културни, събития в града. 

Фестивалната седмица на „Пловдив чете 2022“ ще бъде от 13-ти до 19-ти юни. Тя ще е изпълнена със срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни специалисти, издатели, литературни критици, музиканти, актьори, ще има и тематични изложби. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Традиционно се организира и „Алея на книгата“.

Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови пространства в града на открито и закрито, които подкрепят литературните събития. Всички събития са с с вход свободен.

Двайстият рожден ден на фестивала е повод той да бъде по-различен и не само в рамките на фестивалната седмица. Програмата, вече, е в ход.  Партньор на „Пловдив чете“ е литературният салон „"Spirt & Spirit", където всяка седмица, всеки вторник, се представят съвременни български писатели, преводачи, художници. На 5-ти април, гостува Петър Чухов, на 12-ти април Елена Алексиева, на 19-ти април Николай Терзийски. Предстои, съвместна, изложба с Чешки културен център и НБ „Иван Вазов“. Изложбата се казва „На конци 1968. Една действителна история“. Тя може да бъде видяна между 12-ти и 31-ви април, във фоайето библиотеката. Но 20-ти април, в рамките на изложбата, ще гостуват хората работили върху книгата „На конци“. Това е графичен роман. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров. Консултанти на книгата са Александър Димитров и Антон Стайков. Гост на събитието ще бъде и един от действителните герои в романа. 

Освен литература, продължават съпътстващите изложби и срещи, като събитията са предвидени до месец октомври. Има и лятна програма.

„За участие в конкурса, отправихме покана към учениците от НХГ „Цанко Лавренов“, учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов", студентите от специалност „Графичен дизайн” в АМТИИ, студентите от специалност „Графичен дизайн“ и специалност „Компютърна графика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, студенти от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ в Технически университет – София, Филиал Пловдив и други с интерес в областта на графичния дизайн и изкуствата. Реално, обаче, конкурсът е отворен и всеки може да участва“, казва Гери Георгиева – координатор. Крайният срок за изпращане на идеите е 30-ти април.

Желаещите да участват, могат да изпращат своите предложения на plovdivchete@gmail.com.

Жури от професионалисти ще избере трите най-интересни концепции, а техните създатели ще получат награди. Плакатите на всички участници ще бъдат публикувани в блога www.plovdIvchete.com, във фейсбук: Пловдив чете/Plovdiv reads и инстаграм страницата @plovdivchete на фестивала. Проектът трябва да съдържа следната информация:

20 години

Пловдив чете

Алея на книгата Пловдив

Дати: 13 - 19 юни 2022 г.

www.plovdivchete.com

Технически изисквания:

Формат: TIFF; PDF; резолюция на растерните изображения – 300 dpi.

Формат: 60 х 84 см; CMYK.

Формат: JPG; 72 dpi (за разглеждане)

Вече върви и „Младият Пловдив чете“. За първи път, от две години насам, екипът е гостувал на учениците от Френската езикова гимназия. Това е, своеобразно, продължение на инициативата по един път всеки месец, в рамките на учебната година, да гостува съвременен български писател. Тази седмица, гост на учениците от осми и девети клас, е била поетесата Преслава Виденова. Срещата се е състояла във фоайето на НБ „Иван Вазов“. На 31-ви март, Божана Апостолова е гостувала на второкласниците от училище "Христо Г. Данов". Срещите с младите хора продължават, след края на пролетната ваканция. 

Гери Георгиева разказва, в неделния "Шейкър".

Чуйте още, в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29