Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът да върне доверието между РСМ и България

"Планът за възстановяване беше част от решение на ЕК, свързана с последиците от пандемията. По него няколко пъти се нанасяха корекции, за да се отговори наистина на изискванията за т.н. "зелена сделка".  А добрата новина  е, че този план най-накрая е одобрен и оттук нататък трябва да видим преките ползи от него. Това ще зависи и от проектите, които тепърва предстои да бъдат реализирани", заяви политологът доц. д-р Милен Любенов.

По думите му, между оценката на Плана за възстановяване и отношенията на България с РСМ няма никаква връзка. Двата въпроса трябва да бъдат разглеждани на различни плоскости.

"Ако конфликтът в Украйна обаче се задълбочи, вероятно  в Плана за възстановяване може  да има някаква форма на преосмисляне на въпроса със "зелената сделка". Видяхме, че Гърция взе решение наново да отвори една от вече затворените ТЕЦ-ове в страната. Намираме се в едни много динамични и турболентни времена, които все повече ще водят до преосмисляне на определени политики".

По темата за Северна Македония, сериозен проблем е преобръщането на общественото мнение. До това се е  стигнало след наложеното вето от ГЕРБ през 2020. 

"Всъщност Правителството на ГЕРБ създаде проблема с това вето и ако то не беше станало факт, никой нямаше сега така да коментира темата. Тогава общественото мнение беше съвсем различно. Когато създадеш обаче изкуствен проблем с налагане на вето, той се превръща в  проблем и оттук нататък всяко Правителство, което предприеме стъпка за свалянето му, ще понесе негативи. А за две от партиите в коалицията това е ясна червена линия. Не очаквам в следващите месеци да се стигне до окончателно решение".

Според доц. Любенов, това, което може да направи сега Правителството, за да преодолее езика на омразата,  е да подобри диалога с РСМ, да отвори връзки на много различни  нива с много различни проекти и така да се повиши доверието между двете правителства, но и между двата народа, защото сега и на двете места напрежението е факт.

Партиите от управляващото мнозинство нямат интерес от предсрочни избори. В електоралните нагласи има известна динамика, но и при провеждане на избори в този момент, резултатът би бил същият - 7-партиен Парламент, някои партии губят подкрепа и най-критична е ситуацията при ИТН, които сега са седма политическа сила.  

Като една от грешките на управляващите, която в момента вече се коригира,  доц. Любенов посочи отсъствието на лидерски коалиционен съвет. "Виждаме, че под някаква форма, сега те започват да го институционализират. Всяко едно коалиционно правителство, което е от няколко политически партии, за да функционира добре, трябва да има добра координация  с парламентарните групи и единодействие. Добро решение е да се събират всяка седмица на лидерски съвет и да коментират важни въпроси за коалицията".

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ може да предложи Борисов за председател на НС

  "Не трябва да подценяваме възможността Борисов да играе оригинални ходове. Например, изобщо няма да се учудя, ако утре ГЕРБ предложи него за председател на Народното събрание", коментира в студиото на Радио Пловдив социологът Андрей Райчев. Според него криза около избора на председател на парламента би била абсолютно безсмислена и изкуствена...

публикувано на 18.06.24 в 16:23

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41