Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменихме шкембето с бульон от трюфели, а това не е промяна

Разноговоренето става все по- ярка характеристика на управлението. Там е Кирил Петков с речеви конструкции, които са странни, Тошко Йорданов, който дължи правия тест, Корнелия Нинова и ДБ, които имат обработения език на политици със стаж, Слави Трифонов, който най- вече пише във ФБ - какво показва тази палитра от различно изразяване, особено разкрасена с клипа на министаръ на културата Анатас Атанасов. За коментар на публичното поведение на политическите фигури разговаряме с психолингвиста Стела Богомилова.

Преди десетина предупредих, че това което предстои няма да е лицеприятно, да гали слуха, да вдъхва надежда, защото то е наследство от натрупани проблеми в образованието и възпитанието, припомни анализаторът.

Поведението на Атанасов не е смущаващо, защото изразяването е въпрос свободен избор. Проблемът е, че възмущавайки се срещу поведението на този младеж, ние не си даваме сметка, че се възмущаваме срещу слабостта на институцията, отбеляза Богомилова. То добре прикрива едно тъгуване по свят който ни е познат. Ако изключим провлачения тон, бавното говорене, блуждаещия поглед, няма да остане нищо, освен една обругана институция.

"Ние се намираме в центъра на един рушащ се свят. Вътрешните ни опори страдат, външните са разклатени е нормално хората да се чувстват притеснени. Цялото поколение, от което ние ще имаме деца и внуци е дислексично. Дислексията не е болест, но е състояние, което води до огромни физиологични и психологични разстройства, особено когато се говори под чужда диктовка".

Коментирайки изявите на политическите лидери, Богомилова отбеляза изразяването на премиера Кирил Петков, който няма правилен словоред и синтаксисът му е голям проблем. Особено, когато думите не са излезли от сърцето.

Много хора ми казват по- добре ли беше при Рашидов или при Бойко. Какво да ви кажа да сменя шкембето с бульон от трюфели - все си е чорбасъ, ние не правим кой знае каква промяна.

Лошото е, обобщи Стела Богомолова, че това води до липса на доверие и загуба на устои. Фалшива толерантност ни кара за приемаме неприемливото. Ако подценим ситуациите на публичния позор или пък да ги надценим - все няма да е добра позиция. Образователната система я няма, а с нея и културата. 

Това са елементи на коловоз, който до нищото и тогава идва диктатурата. Тя идва като единствено спасение, колкото и това да е трагично.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45