Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протежета правят не промяна, а подмяна на БСП в Пловдив

| обновено на 12.04.22 в 16:47
Атанас Петков

Това решение беше въпрос на време да излезе. Никой не е изненадан от него. 

То обаче ще доведе до много драматични резултати за организационното състояние на партията.

Това заяви пред Радио Пловдив заместник-председателят на Градския съвет на БСП в Пловдив Атанас Петков по повод решението на Националния съвет на БСП да смени градското и районните ръководства на социалистическата партия в Пловдив.

Официално решението е пристигнало вчера следобед, уточни Петков. Бяхме чули, че ще се обсъжда нещо в точка „разни" на Националния съвет, но те, както обикновено, тихомълком - поради липса на кураж или липса на грамотност, са го пробутали между другото.

Според Петков това е пореден факт, че ръководството на БСП чете устава както му е угодно т. е. между редовете.

Реваншистки са взели такова решение, тъй като от националния съвет не желаят да влизат в диалог с нас, заяви Петков. 

Като пример, че често пъти от Националния съвет си вземат решение както им дойде, той посочи совалката на Корнелия Нинова до Варна, за да снеме политическото си доверие от Борислав Гуцанов, а той в момента е член на Изпълнителното бюро на партията.

Не промяна, а опит за подмяна!

Този ход на националното ръководство ще се опита да доразбие това, което е останало от градското ръководство на социалистите в Пловдив!

Петков обяви, че мотивите за това решение - цитирам: „не кореспондират с истината". Той обясни, че Градският съвет никъде не  е превишавал правомощията си в това, което е правил. Това е едно от обвиненията на националното ръководство към пловдивските социалисти, посочи Петков.

Той каза още, че в Пловдив не се притесняват от намерението за нова финансова проверка на градската организация. Всяка година Сметната палата прави такава проверка, а миналата година проверките са били две, подчерта Атанас Петков.

„Временното ръководство" на БСП в Пловдив е нелегитимно

Тази група няма как да ръководи градската организация на БСП, тъй като няма такива правомощия, категоричен е Атанас Петков. Той призова да се чете внимателно Устава на БСП, където е всичко е регламентирано.

Градският съвет остава да действа и има ред, по който ще работи оттук - нататък, обясни заместник-председателят на пловдивските социалисти. Той уточни, че решението на Националния съвет е, че прекратява правомощията на градския и районните председатели. За самите политически органи никъде нищо не пише.

За т. нар. временно ръководство на БСП в Пловдив Петков обясни, че повечето от състава на тази група са хора, които „имат зъб на градската партийна организация от години".

Що се отнася до т. нар. Инициативен комитет „Промяна", който е поискал смените в ръководството на партията в Пловдив, Петков отново призова да се чете Устава на БСП. 

Подобни политически формации, които са в рамките на БСП, в Устава са регламентирани много ясно и конкретно в текст. Там пише, че такива могат да бъдат федерации, дискусионни клубове и обединения.

Подобни инициативни комитети са противоуставни, подчерта Атанас Петков. 

Реализират се протежета

Малката групичка, която се е нарекла Инициативен комитет, са хората на Корнелия Нинова. Те са нейните протежета.

Лицето Иван Петков беше кандидат за председател на Градското ръководство на БСП, а не го избраха дори за делегат на градската партийна конференция, припомни заместник-председателят на пловдивските социалисти.  

Следващи стъпки

Утре вечер ще се съберем градският актив на партията в Пловдив. Ще се запознаем с мотивите за това решение на Националния съвет и ще решим какво да правим, обясни Петков.

Той уточни, че според решението на НС на БСП следва да се проведат нови избори за председатели на градската и районните организации на партията в Пловдив.

Интервюто на Неда Велкова с Атанас Петков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43