Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишманци протестира срещу кариерата и разширяването ѝ

| обновено на 16.04.22 в 12:45

Жителите на Шишманци излязоха на протест срещу намерението на фирма „Холсим“ за разширяване на кариерата.

Малко след 10 часа протестиращите затвориха за кратко пътя Шишманци-Белозем, който води до кариерата. Те настояват за спиране на концесията и рекултивиране на кариерата. 

Недоволството възникна след като стана ясно, че намерението за разширяване на кариерата е одобрено от Общинския съвет на Раковски, без да бъдат уведомени жителите на Шишманци. Те настояха кариерите да бъдат спрени, защото достатъчно време са били експлоатирани. Според хората цялото село е в прах, постоянно минават тежки машини, а от взривовете къщите им са напукани. 

На протеста беше и кметът на Шишманци Александър Атанасов, който е дал положително становище за разширяването на кариерата, но днес заяви, че показва ангажимента си към хората с присъствието си на протеста. "Не съм против жителите на Шишманци", каза кметът на селото.

Към момента има два терена на "Холсим", върху които е кариерата. Запрашеността е постоянна, обясниха още жителите на Шишманци, според които в общината вече има и рекорден скок на белодробните заболявания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пиян шофьор без книжка беше арестуван в Белозем

Шофьорът е засечен случайно при рутинна проверка при работа по безопасност на движението, когато автопатрул спрял минаващ лек автомобил „Мерцедес“.  Установено било, че зад волана е мъж без свидетелство за правоуправление, а тестът му с дрегер отчел наличие на над 2 промила алкохол.   Нарушителят отказал да даде кръвна проба, след което е арестуван..

публикувано на 06.06.24 в 13:23

Общината е против увеличаването на капитала на УМБАЛ "Пловдив"

Община Пловдив е против увеличаването на капитала на УМБАЛ „Пловдив“ за сметка на намаляване на участието в дружеството на общините акционери.   Общото събрание на акционерите ще се проведе на 12 юни, а ден по-рано пловдивският Общински съвет ще трябва да прегласува своето решение от предходна сесия. В предложението на кмета Костадин Димитров..

публикувано на 06.06.24 в 11:41

Над 3 млн. лв печалба отчетоха общинските болници

Обща печалба от малко над 3 милиона лева отчитат 11 от общо 14 общински лечебни заведения в Пловдив през миналата година. Това става ясно от отчета на пловдивския кмет Костадин Димитров, който ще бъде гледан на сесия на Общинския съвет на 11 юни. Загубите са на стойност 106 хиляди лева, като те са реализирани в три лечебни заведения...

публикувано на 06.06.24 в 11:36

Животновъдите блокираха за час Подбалканския път

И днес животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Протестът продължи час. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си. Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на..

публикувано на 06.06.24 в 09:56

Чешкият посланик среща ученици и студенти от Пловдив

Посланикът на Чешката република в България Мирослав Томан се срещна със студенти и ученици от Пловдив и областта по повод 20-годишнината от присъединяването на Чешката република към ЕС и 25 години от членството й в НАТО.  Срещата, която е инициирана от Гражданско движение „Будител“, BTL industries  и посолството на Република Чехия в България, се..

публикувано на 06.06.24 в 06:28