Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН изостря напрежението в коалицията

„Подобен тип коалиция у нас не е имало – разнородни партии, две от тях са с малък политически опит. Струва ми се обаче, че ИТН е партията, която изостря ситуацията – и във връзка с избора на гуверньор, и по въпроса със Северна Македония. Начина, по който те се изказват към своите партньори дава основния да бъдат смятани за „възбудител на напрежението“.

Това коментира политологът проф. Георги Карасимеонов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив във връзка с трусовете и предизвикателствата пред правителството. Според него обаче ако се стигне до предсрочни избори не е сигурно дали ще се сформира коалиция, както и дали част от партиите ще влязат отново в парламента.

Политологът анализира още, че резултатите на ИТН и ПП вероятно ще са по-слаби при нов вот. „Да се върне ГЕРБ на власт обаче не вярвам. Възможно е да спечелят изборите, но това не означава, че ще намерят партньори за формиране на правителство.

И преди нямаха такива съюзници, и сега не ги виждам. Вариантът е да направят сериозни компромиси и да се ориентират към националистическата партия „Възраждане“  или ДПС. Точно заради това и те ми се струват в неблагоприятна ситуация от електорална гледна точка“, коментира проф. Георги Карасимеонов.

Той е категоричен, че ако се стигне до сформиране на нов парламент, то той ще е още по-сложен от настоящия, понеже в него може да влезе партията на бившия министър на отбраната Янев, а „Възраждане“ да увеличи  влиянието си.

За приемането на Република Северна Македония и позицията на България проф. Карасимеонов подчерта, че въпреки натиска на ЕС за ускоряване на процеса не вярва страната ни да отстъпи от позицията си.

„За ЕС е важно Република Северна Македония и Албания да влязат в ЕС, за да се ограничи влиянието на Русия в региона на Западните Балкани. Затова и ПП търсят  вариант да откликнат на това желание и да намерят по-конструктивен диалог за приемане на Северна Македония с ЕС, макар че премиера казва, че няма да заобикаля парламента.

Смятам, че той ще се опита да повлияе в парламента за един по-конструктивен диалог. БСП и ИТН не знам доколко са склонни да направят отстъпление от сегашната позиция. Позицията на президента също не позволява да се търси такъв подход. Смятам, че ПП няма да получи парламентарна подкрепа за тази позиция“, коментира проф. Карасимеонов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33