Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На премиера Кирил Петков му липсва доза мъжество!

Ако правителството падне, ще дойде кабинет „Беров 2"

Проф. Евгений Дайнов: Ако падне това правителство, няма да има избори. Ще се повтори ситуацията след падането на правителството на Филип Димитров.

проф. Евгений Дайнов
Снимка: frognews.bg

Тази война прокарва бразди, сваля маски и разкрива кой е решителен и кой е нерешителен в целия свят и в частност в българската политика.

Очаквах, че покрай тази война ще се увеличат кризите в правителството и очаквах, че проблемите ще дойдат от най - нестабилните вътре партии като ИТН и БСП - те са психологически и политически най - нестабилни.

Това заяви пред Радио Пловдив политологът проф. Евгений Дайнов като обърна внимание, че БСП държи в шах по - големите в управляващата коалиция с някакви свои щетия, което е неразумна позиция.

Делегацията за Киев

Доста неща, които се случиха през последните няколко дена във върховете на българската политика, ме карат да изпитвам чувство на срам. 

Срамота, истинска срамота - така Дайнов коментира поведението на политиците ни. Според него, те следват призива на Тодор Живков: „Да се снишим, другари, докато мине бурята!" 

Нашите политици не си дават сметка, че поведението им по време на тази война ще определя начина, по който харата, обществата ще се отнасят към тях в близките 10 - 20 години. 

Тази война има същото въздействие, каквото имаше Втората световна война. 

Поведението на БСП е истински позорно и крайно безотговорно, обяви проф. Дайнов. Според него, хората ще се отнасят гнусливо към Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на БСП, защото, по думите му, те се оптиват да се скрият, вместо по време на войната да се изправят и да кажат: „Аз вярвам в това!"

Дайнов е категоричен, че заради собствения си позор БСП поставят под удар не само националната сигурност, но и стабилността на управлението.

От такива посещения има смисъл

Преди няколко седмици Урсула фон дер Лайен отиде в Украйна, заведоха я в Буча да брои трупове на убити граждани и тя веднага обяви нов пакет санкции, нова военна помощ, припомни проф. Дайнов. 

Ако бяха закарали Корнелия Нинова да гледа разкопаването на някой масов гроб, щеше да има някакви шансове да се обърне политиката, подчерта той. Но направи уговорката, че това би се случило, ако Нинова  беше някакъв отговорен и поне малко морален индивид.

Коалиция на всяка цена

Имат смисъл усилията на „Продължаваме промяната" да крепят коалицията.

Ако падне това правителство, няма да има избори. Ще се повтори ситуацията след падането на правителството на Филип Димитров, убеден е Евгений Дайнов. 

Други политически сили ще сглобят мнозинство в парламента и ще имаме правителство, което прикрива корупцията и мутрите - както беше с правителството на Беров след падането на правителството на Филип Димитров.

Така че са оправдани всички усилия да се запази това правителство. 

Но на Кирил Петков му липсва малко доза мъжество.

Призивът му да дарим по една заплата, за да въоръжаваме украинците, е бягство от отговорност, категоричен е политологът.

Той припомни думите на Мрагарет Тачер, а преди това и на Чърчил, че „ако се влачиш след общественото менние, как така водиш нацията си като ти трябва да си отпред, а не да съзерцаваш изоздзад задните части на общественото мнение!?"

Сега е времето да се поеме ръководна роля. Сега се отсява кой може и кой не може.

За войната в Украйна

Ако Русия победи, следващата цел е ясна - Молдова, а след това ще има и други цели, включително България. 

Украинците водят война и за нас. Ако Киев беше паднал за два дни, както се очакваше, сега срещу Варна щеше да има руска ескадра, обясни политологът. 

По думите му, единственият изход, който е и в нашия национален интерес, е украинците да победят руснаците и да ги натикат обратно в московските блата.

Изнася ли България оръжие за Украйна?

Ако не беше военно време, щеше да бъде смешна цялата тази история с помагането с оръжие, защото потокът тръгва от България, минава през Полша и стига до Украйна

Това е ясно, писаха го всички западни медии, посочи проф. Дайнов. Той каза, че не разбира защо партиите не си го признаят.

Партиите, освен всичките си други задачи, имат образователна задача. Те са педагогически организации, образоват  своите членове, симпатизанти и гласоподаватели, така че те да разбират от политика. 

Тези партии не го правят. Срам ме е от това снишаване, прикриване, от това българското навеждане на глави сабя да не ги посече, коментира политологът. 

Разговорът на Емил Костов с проф. Евгений Дайнов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34