Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теренът е частен, но до момента е използван като зелена площ

Граждани протестираха заради строеж на 14-етажна сграда

| обновено на 29.04.22 в 16:46

Жители на "Южен" излязоха на протест пред районното кметство заради поредния строеж в и без това вече презастроения квартал „Кючук Париж“. Новата кооперация ще се намира до ул. "Асен Христофоров" и ще бъде 14 етажна.

Теренът между блоковете до момента се е използвал като зелена площ - за разходка и игра на децата, но от два дни той вече е ограден. На мястото има и багери, които работят.  Оградата се намира на 5 метра отстояние от най-близкия блок, разказват живеещите в района.

Протестиращите твърдят, че не са били предупредени и уведумени за предстоящото строителство. Те се притесняват, че презастрояването ще задълбочи още повече проблема с водоподаването и паркирането в района.

"Не виждам смисъл от строеж на нова кооперация, след като в района има цели 12 и се строят още 4. Те дори не са населени", коментира Димитър Славов.

„Отсякоха 10 дръвчета, под които като малка съм играла“, добави Маринела. Те подчерта още, че там няма нито къде да играят децата, нито има детски градини.

При протестиращите слезе кметът на район "Южен" Костадин Язов, който им обясни, че всичко е законно. По думите му строителното разрешение е издадено от Голяма община месец февруари.

"Теренът е възстановен на частни собственици преди много години", обясни Язов и добави, че направил възражение по отношение на озеленяването в първоначалния проект. След което разработката била върната и поправена. 

Повече чуйте в репортажа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26