Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в "Южен" блокира ключово кръстовище в час пик

| обновено на 03.05.22 в 18:32
7
Протестиращите блокираха кръстовището на "Коматевско шосе" и бул "Ал. Стамболийски"
Снимка: Радио Пловдив,Яница Марова

Пореден протест срещу застрояването на район "Южен" се провежда днес. В 18 часа протестиращите затвориха кръстовището на Коматевско шосе с "Александър Стамболийски" и заявиха, че ще стоят там докато не дойде районният кмет. Образува се голямо задръстване и колони от автомобили и движението беше възстановено след 15 минутна блокада.
Още в 17.00 часа хората започнаха да се събират на мястото, където се очаква да се появи 9-етажна кооперация, намираща се до ул. „Асен Христофоров“. На оградата на строежа са залепени плакати: "Искаме паркове, а не гета", "Кмете, не продавай Пловдив", "Искаме въздух, а не бетон", "Стоп на корупцията". 
Протестирашите запалиха и димка на оградата. Вече са се събрали около 50 души, сред които и много младежи. На място пристигнаха и общински съветници от Пловдив. 
Исканията на протестиращите са да се спре с презастрояването в района, което според тях ще доведе до задълбочаване на проблема с водоподаването и паркирането. Освен това те настояват за подоряване на инфраструктурата в квартала и изграждането на нови паркове и детски градини. 
По време на протеста гражданите поискаха и оставката на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов 
Припомням, че теренът, върху който се очаква да изникне високия блок, до момента се е използвал като зелена площ - за разходка и игра на децата, но от миналата седмица той вече е ограден. Оградата се намира на 5 метра отстояние от най-близкия блок. 
На предишния протест кметът на район "Южен" Костадин Язов заяви, че проблемът е още от 2008 г. и затова не знае какво точно се е случило преди 14 г. По думите му строителното разрешение е издадено от Голяма община месец февруари, като теренът е възстановен на частни собственици преди много години. Самият той е направил възражение по отношение на озеленяването в първоначалния проект.
Преди минути стана ясно, че за утре е насрочена среща в Община Пловдив с протестиращи. На нея ще присъстват главният архитект Димитър Ахрянов и Пламен Райчев, заместник-кмет по строителство, а също и представител на фирмата инвеститор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26