Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите у нас често стават жертва на фалшиви новини

Веселин Стойнев
Снимка: www.bnt.bg


В оповестената годишна класация на „Репортери без граници“ България минава 21 места напред. Има ли поводи за оптимизъм и как се осъществява на практика медийната свобода в България коментира за програма  "Ден след ден" журналистът Веселин Стойнев.

Според него само донякъде и условно това може да се дължи на смяната на властта, каквато е формулировката в изследването.

"Самото изследване, както казват и авторите му,  не е съпоставимо, не може да се каже, че сме се изкачили нагоре, защото тази година са включени нови фактори, променена е методологията. И тези фактори са такива, някаква обща оценка политическа на средата, обща оценка - икономическа, иначе България в сравнителен план си остава все така зле, всичики съседи са  по-напред и Сърбия, и Северна Македония, и Румъния. Единствено Гърция отива след нас, заради убйството на разследващ журналист", припомня Стойнев.

По думите му  в България  по-скоро засега е  надеждата за някакво подобрение, отколкото   за  реално постигнат резултат,  който може би догодина ще видим. 

Това че сме зле медийно, това не е необходимо да се види в някакво число, то е видимо с просто око, смята журналистът и допълва, че това се дължи на комплекни проблеми.

"Проблемите за това са по-скоро комплексни - от една страна винаги тръгват нещата от главата на рибата, която се вмирисва, както е известно от поговорката. От медийната собственост,  от концентрацията на медиите, от обслужването на частни интереси, които се представят за обществени. Това сега сякаш като че ли е леко разхлабено, но пък на преден план излизат други недостаци на нашите медии. Много от колегите не могат да се специализират. Един човек покрива всякви събития. Не можеш да разбираш от  всичко. Това не беше така преди 10-20 години, особено когато вестниците бяха силни, където имаше ресори и специализации. Имаше финансови, здравни, икономически журналисти. Има ресори, в които се изискват големи натрупвания с години. Сега всичко това е разсипано. Не виждам  почти вестници, които са останали а дори и в големите електронни медии това не е така, тази специализация е повърхностна", твърди Стойнев.

По думите му в момента важен фактор е и хибридната и информационната война, защото медийте се оказват все по-често  жертва на фалшивите новини.

По повод предстоящото гласуване в НС дали да бъде изпратена военна помощ на Украйна журналистът заяви:

"България продължава да лъже само себе си. Всички знаят, че България изнася чрез трети страни муниции. За мен всяко неясно решение, просто ни прави все по-жалки, все по-недостойни пред собствените си очи и пред останалите съюзници и все повече затъващи в едно политическо блато" допълни анализаторът.

Цялото интервю, както и коментар по още вътрешно и външно политически теми,  може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21