Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строители на война с Областния заради спрени ПУП-ове в Пловдив

| обновено на 04.05.22 в 16:09

Ще атакуваме в Административния съд решението на областния управител да върне 12 решения на Общинския съвет за допускане на Подробни устройствени планове, тъй като не приемаме мотива му за незаконосъобразност. Това обяви Илиян Филипов от „Бизнесът за Пловдив“ след днешната работна среща с областния управител и представители на общината.

„Член 133 от ЗУТ и едно писмо на министъра не може да бъде административен акт, с който да се спират Подробните устройствени планове и работата на цял град!“, подчерта Филипов. Той се закани, че на 10-ти май, когато е насрочен национален протест на превозвачите, ще блокират областната управа в Пловдив и ще поискат оставката на областния управител Йордан Иванов. “След като те не ни дават да работим, и те няма да работят!“, категоричен е представителят на „Бизнеса за Пловдив“.

Филипов се закани още, че ако строителството в града спре, ще блокират общината. По думите му, общината трябва да продължи процедурите по Подробните устройствени планове, областният управител ще ги връща и те втори път ще минават през Общинския съвет. Така ще процедираме, но искаме да работим, коментира Илиян Филипов и подчерта – цитирам: „Няма абсолютно никакъв развой, нещата се обтягат още повече“.

Главният архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов, съобщи, че от РИОСВ са дали шест месеца за допълване на екологичната оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив, но проектантите са поели ангажимент да се справят за един месец. Той уточни, че общината като възложител разчита това да стане. През това време общината ще продължи да внася в Общинския съвет ПУП-ове, а от съветниците зависи дали ще ги приемат. Ахрянов обяви, че ако общината бъде призована като страна, ще се включи в съдебна битка по казуса с ПУП-овете.

Областният управител Йордан Иванов съобщи, че ако местният парламент прегласува върнати решения за ПУП-ове, то няма законов ход, с който те отново да бъдат върнати или атакувани в съда. „Тогава цялата отговорност остава на плещите ва местния парламент“, подчерта Иванов. Той коментира още, че според него – цитирам: „Един екип от няколко човека трябваше да не спи няколко дни и промените да бъдат депозирани незабавно в РИОСВ.“ Иванов изрази и огорчението си, че кметът Здравко Димитров не е присъствал лично на днешната работна среща.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пияни баща и син хвърчаха в среднощно преследване с полицаи

Районна прокуратура-Пловдив задържа 41-годишен мъж,  накарал непълнолетния си син да управлява автомобил след употреба на алкохол. Освен това те опитали да избягат от полицейска проверка.   Това е станало в неделя (27.100.2024 г.) около 2 часа през нощта, когато двамата тръгнали да се прибират след сватба. Понеже бащата бил в много нетрезво..

обновено на 28.10.24 в 16:22

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10