Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени уволнението на Йордан Рогачев от МВР

| обновено на 05.05.22 в 14:24

Пазарджишкият административен съд отмени като незаконосъобразно дисциплинарното уволнение на бившия директор на пловдивската  Областна дирекция на МВР – Йордан Рогачев. 

Той бе свален от поста на 9-ти август миналата година със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков. Като причини в нея бяха изтъкнати системни нарушения на служебната дисциплина, самоволно отъствие от работното място и възползване от служебното си положение. 

Едно от основанията за уволнението на Рогачев бе, че е ползвал служебни коли за множество пътувания до различни дестинации без връзка с пряката му дейност. Затова той е нареждал да те да се оправдаят чрез попълването на фиктивни маршрути в пътните книжки. 

Самият Йордан Рогачев обжалва дисплинарното си уволнение пред съда в Пазарджик, който с решение от 26 април отмени най-тежкото служебно наказание. Като основни мотиви за това магистратите посочват, че на бившият полицейски шеф не е била дадена задължителната  възможност за изслушване, обяснения и възражения,  като така е нарушено правото му на защита.  

Допълнително, от разследването по делото и разпита на свидетелите не  са установени доказателства за нарушенията, изтъкнати като мотиви за дисциплинарното уволнение.  Те се съдържат единствено в твърденията на шофьора на Йордан Рогачев, подал сигнала срещу него, но според съда той е бил пристрастен заради  остър служебен конфликт между двамата. 

Така, пазарджишкият административен съд отхвърля уволнението на Йордан Рогачев и постанови МВР да  му заплати съдебните разноски от 1495 лв. 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред ВАС. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26

Две донорски ситуации дадоха шанс за живота на петима пациенти

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима.  Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. След установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж близките му се  съгласяват да дарят органите му.  Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р..

обновено на 29.09.24 в 12:17