Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променените ПУП-ове в Пловдив отговарят на изискванията

"Бизнесът на Пловдив" оттегли искането си за оставка на областния управител Йордан Иванов

| обновено на 10.05.22 в 17:06

"Бизнесът на Пловдив" оттегли искането си за оставка на областния управител Йордан Иванов, който върна 12 от решенията на ОбС за приемане на подробни устройствени планове. Рано сутринта пред Областна управа те се събраха на протест, но до блокиране на кръстовището на „Васил Априлов“ с „Шести септември“ не се стигна, тъй като представители на протестиращите се срещнаха с областния управител и с регионалния министър Гроздан Караджов, който дойде специално в Пловдив да обясни създалия се казус.

Министър Караджов потвърди в Пловдив, че ПУП-ове могат да се променят, дори и в процес на утвърждаване на нов общ устройствен план на града. Две от условията за промяна на ПУП в Пловдив са изпълнени, въпреки че РИОСВ е върнал за преработка екологичната оценка на новия ОУП, заяви той и подчерта, че само общинският съвет може да се произнесе с решение.

„На всички, които сте се събрали тук – едно голямо извинение затова, че с някои писма, които си разменихме, сме създали тревоги у вас и вашите работодатели. Такива неща не трябва да се случват. Но когато се случат, хората сядат на една маса и се разбират, сядат на една маса и изговарят какви са проблемите. Днес сме се разбрали, че с едно писмо, министърът не може да забрани на една община да процедира своите подробни устройствени планове. Никога не е имало намерения от страна на управляващи да възпрепятстват бизнеса на Пловдив. Затова изпратихме и второ писмо, в което поясняваме процедурата. Законът ще се спазва и в Пловдив ще продължите работата си, още веднъж - извинявайте за недоразумението“, каза пред протестиращите министър Гроздан Караджов. 

От своя страна областният управител Йордан Иванов коригира позицията си, че носи отговорност само пред премиера, като обяви, че е отговорен за всички хора от Пловдив и областта.

След изявлението на Караджов протестиращите строители се отказаха да блокират кръстовището на бул. "Васил Априлов и "Шести септември". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой

Тежка катастрофа в района на село Песнопой блокира движението по пътя Пловдив - Карлово, съобщиха от полицията.  Според предварителните данни около 19.20 ч. се ударили два автомобила - "Ситроен" и "Сузуки".  След сблъсъка втората кола изхвръкнала извън пътя, а от пристигналите екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната е констатирана смъртта..

публикувано на 01.10.24 в 21:37

Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"

Прокуратурата разследва евентуална връзка в Министерството на културата за източените пари от театрите по схемата „Разград“. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Пловдив, на която програмистът Петко Писков от Пазарджик,   сочен за мозък на схемата, остава в ареста.  Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"..

обновено на 01.10.24 в 17:57

Пак глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Глоби от 300 до 800 лева ще бъдат наложени на 34 нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, съобщават от Община Пловдив. Нарушенията са констатирани от 1 до 30 септември и са съставени 34 акта, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“.  24 от актовете са за изхвърляне на отпадъци извън определените..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Започна строежът на нов път от КЦМ до Куклен

Първа копка на нова отсечка на пътя към Куклен направиха кметът Мария Белчева и Румен Цонев, председател на Съвета на директорите на Холдинг КЦМ 2000.  Трасето ще е с дължина от близо 700 метра и ще изведе основния трафик от и до Куклен извън досегашния път, който ще остане за ползване основно от камиони, обслужващи металургичното предприятие,..

публикувано на 01.10.24 в 15:35

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото "Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за "домашен арест".   Георгиев е с три обвинения - за отправена закана за убийство към Дебора Михайлова, за насилствено рязане на косата на младата жена и за нанасянето на 18 порезни..

публикувано на 01.10.24 в 14:52