Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спорта и движението във "Вход свободен"

На 17-май честитим професионалният празник на всички работещи в сферата на спорта и с много усмивки, и с много движение ще го отбележим и ние в предаването "Вход свободен" днес!

Историята напомня за далечната 1894 г., когато на днешния ден в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария, а тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. И така, за първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина.

И, за да сме в крак с темата днес, слагайте маратонките, обличайте спортните екипи, взимайте бутилка с вода, и да я захващаме...

С много настроение и със цели 10 клека, предаваме щафетата на хората, които повече от десет години раздвижват България - сдружение БГ Бъди активен! За ползите от движението и за предстоящото издание на MOVE WEEK Седмицата на движението и спорта, говорим с Румяна Киризиева от екипа на сдруежението.

Очаквайте срещата ни с нея веднага след новините в 13:00!

Има ли добър и лош спорт, и още как се правят плочки и големи мускули, попитахме децата от група "Чичопейчета" в ДГ "Ралица",Пловдив. Отговорите - в рубриката ни "Усмихнат коментар"!

По традиция и за малко тонус, за да разтегнем онези 17-лицеви мускула необходими за една усмивка, извикваме на помощ Жоро Пеев и неговият "Виц на деня". А в минутките след 13:30, очаквайте и поредните му "Предразсъдъци и следразсъдъци".

В случай, че сте се изморили много, за да вземем глътка въздух, ще ви заведем и на изложба в Галерия "Лабиринт" в Пловдив, а там ще бъдем озарени от изкуството на Мариана Маринова. Художничката, която обича да пътува и се вдъхновява от най-простите неща.

За поредната изложба, на която иска да ни покани, разговаряме с нея малко преди 13:00.

Това е по сценарий както се казва! Бъдете с нас, по радио Пловдив и във "Вход свободен"!

На линия сме точно в 12:00!!!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30

"Точно днес" за Пловдив - хълмове, памет и избори

Библиотека „Седемте хълма“ събира  историческата памет на Пловдив, за да я съхрани  и предаде на идните поколения. Точно днес, на 26 септември ще се състои представянето на шестте романа на издателска къща "Хермес". За идеята и избраните книги в поредицата с издателя Стойо Вартолоеев разговаря Кремена Данева . В Пловдивски панаир ще се открие..

публикувано на 25.09.24 в 15:05