Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Колев с премиера на книга за исляма

| обновено на 19.05.22 в 09:46
2
Снимка: http://politikavplovdiv.com

Премиера на книгата „Ислямът в България: История, религия, право“ на автора д-р Асен Колев ще се проведе в Пловдивския университет.

Книгата ще представят: проф. д.н.к Мария Шнитер, Елена Янева - журналист, и самият д-р Асен Колев. 

Начало: 17 часа, място: 9 аудитория.

Д-р Асен Колев е роден през 1949 г. в Асеновград. Завършил е Академията за обществени науки – София през 1979 г. През 1984 г. защитава дисертационен труд по актуалните етно-религиозни проблеми в БАН и има научна степен „Доктор по философия“.

Публикувал множество научни статии за съвременни проблеми и процеси на етническите и религиозни общности в България. Задълбочено работи по ислямската проблематика и съвременните измерения на тази религия в България и Европа. Има издадени две книги – „Мешерето – мит и реалност“ и „Ролята на политическите партии сред етническите общности в България“.

Специализирал по въпросите на етническите групи в Държавен университет „Ломоносов“ – Москва, Русия,  по въпроса на исляма  в Ташкент, Узбекистан и по покана на фонд „Маршал“ в САЩ в обучение за участието на малцинствените групи в управлението на различните държавни институции. Активен общественик и многогодишен член на НССЕИВ към МС. 

"Често някои автори посочват радикалния ислям, но исторически погледнато насилие има в юдеизма, когато се заражда. В християнството в новия завет на едно място Исус Христос каза: 

"Аз не съм дошъл на земята да донеса мир, а идвам с меч и огън, ще противопоставя бащата срещу сина, сина срещу бащата и т.н. Подобни тези има и в исляма - при сражавалите се за своята религия: „където сварите неверника го убийте". 

Всички религии са преминали период на утвърждаване, което не винаги става с мирни средства, но важното е, че всичко това трябва да се разглежда само в исторически аспект. Не трябва да се пренася механически в съвременния живот, защото пренасянето на подобни тези в съвременния свят и отношения само усложняват ситуацията. 

Необходимо е още в училище да се изучават основните канони на християнството, юдеизма, исляма, за да се изграждат едни толерантни взаимоотношения. Непознаването на дадена общност, религия води до страх, води до дистанция, води за съжаление и до конфликти", коментира д-р Асен Колев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58