Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

| обновено на 21.05.22 в 16:09

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата...

Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава началото на цикъл от две поетични предавания, излъчвани в две последователни седмици и едно с любопитни истории от живота й, с което ще ви зарадваме по-късно. 

Божана Апостолова е дипломиран филолог. Собственик на Полиграфически комплекс,  издателска къща „Жанет 45“ и Студио „Стандарт“. Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“. Създател на годишната награда за поезия „Иван Николов“. Автор на книги с поезия, белетристика, мемоари, както и за деца. Носител на многобройни отличия, сред които Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в развитието на българската култура, Награда „Пловдив“, „Златен ланец“, „Золотая муза“ и др.

Редно е да отбележим, че около 24-ти май водещият по ръба на бръснача Петър Краевски е пуснал сатиричното си алтер его Краю Петровскив отпуска. Неплатена, разбира се. За да не му се пречка, докато разговаря с голямата поетеса и издателка. Очакваме второто „Аз“ на Краевски да се появи в радио-пърформанса на 4-ти юни – отморен, със слънчев тен и убеден, че е призван да раздава свежи усмивки, докато лази по нервите на своя титуляр.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – с усмивка на лицето, с поезия в сърцето!

Автор и водещ: Петър Краевски


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29