Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 23 май

Четенето на книги остава сред любимите занимания, въпреки прогнозите за отлив на интерес от писаното слово. Книгите обаче поскъпват, наред със стоките, които ни хранят физически. В същото време евродиректива препоръчва свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС върху книгите именно с цел те да станат по-достъпни. По темата ще говорим с Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Според президента Радев в България има консенсус по темата за одобрението Северна Македония да започне преговори за присъединяване  към ЕС. Радев смята също, че изпълнителната власт много добре знае това. Така индиректно президентът отговаря дали ще изпълни искането на премиера Кирил Петков да свика КСНС по темата. Проф. Даниел Вачков, член на смесената българо-македонска комисия-смята, че вдигане на ветото срещу обещанието за по-нататъшно изпълнение на българските искания би било контрапродуктивно.

Автомобилните гонки и дрифтове се налагат като любима атракция сред младежите, а около абитуриентските балове изпълненията зачестяват. Санкциите обаче следват тези неразрешени прояви на шофьорски умения. Така 5-има души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13

Холистично с „Вход свободен“

Днес с холистичния психолог Дорина Ташева, говорим за гостуването на Елке Уолшон в България. Тя е немски терапевт и ще сподели опит и информация за една възстановителна практика. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев. Ще си говорим и за нишките в нашето ДНК, накратко. Коя е златоносната такава? Аида..

публикувано на 08.07.24 в 09:30

"Точно днес" по пътеките на новата седмица

В утрото на 8 юли поемаме по посоките на новата седмица. И макар да е нова част от сюжетите не са, но пък отново се разгарят с пълна сила в жежкото лято. Първият мандат за съставяне на редовно правителство се провали, шансовете за сформиране с втория и третия мандат не са много по-големи, което увеличава възможностите за поредни предсрочни избори. За..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Сюзанна Василевска и Николай Бухалов - откровено и за себе си!

Сюзанна Арутюнян – Василевска, директор на Драматичен театър – Пловдив, и Николай Бухалов – зам.-кмет „Спорт и младежки дейности“ в Общината, са днешните ни гости в Клуб "Неделя". С шефката на Театъра в първия час (16-17) ще разговаряме за основните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител. И още: за спектакли,..

публикувано на 07.07.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Посрещаме утрото на почивния ден с настроение, което се надяваме  ще можем да ви предадем!  Предстоят ни пътешествия и много хубава музика! Ще отпътуваме до Япония, а наш гид в това ефирно пътуване е Анелия Иванова, която споделя не само впечатления от посещението си в страната на изгряващото слънце, но и много от страстта си със занимания с едно..

публикувано на 06.07.24 в 16:05