Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме 7 нови забавачки да поемат малчуганите на Пловдив


Община Пловдив предприема нов опит да реши проблемите с недостига на места в детските градини. Този път това ще се прави  чрез увеличаване броя на децата в първите възрастови групи.  

Предложението предвижда децата в групите да са до 30, а не както досега – до 25. Идеята се разглежда на днешната общинска сесия.

Доколко това предложение е целесъобразно?

Всъщност такова решение вземаме всяка година, децата обикновено са били по толкова – до 30, заяви пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов.  По думите му, градът расте, децата се увеличават, това е реалността и тя предполага разширено строителство и инвестиции в образователна инфраструктура.  

Все още има около 800 деца, настанени в т.нар. „Блокови градини“ – помещения във вътрешността на големите жилищни сгради.

Ако има 27-28 деца по списък, обикновено на градина ходят към 18-19 от тях, особено в малките групи. Рядко се случва да има пълна група всеки ден.  С това решение ще дадем възможност за откриване на още около 600 нови места - увери Стефан Стоянов.

В районите „Южен“ и  „Северен“, където има дефицит на места в градините, е възможно групите да достигнат максималната бройка от 30 деца.  В останалите райони дотам обикновено не се стига.

В момента се строят две нови детски градини, има недостиг  на места в яслите също.  Подготвят се още разширения на такива обекти в целия град. 

Надеждите са до края на следващата година строящите се в момент 7 нови детски заведения да са готови да посрещнат нарастващите  нужди.

За децата от семейства на  бежанци се създава нормативна база за прием извън общия ред, по служебен път, за да не се състезават наравно с пловдивските. При почти 100 000 украински бежанци  в България, близо 35 хиляди са украинските деца в страната, а за Пловдив неофициалната бройка е поне 4 хиляди.

Същевременно, общинската администрация се стреми всячески да помогне на дошлите тук украински семейства да се устроят на работа, да водят достоен живот - подчерта заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42