Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив сподели опит с посланици за интeграцията на ромите

Интеграцията на ромите, тяхната заетост и активно включване в обществения живот, обсъдиха на среща кметът Здравко Димитров и посланиците на Ирландия и Швейцария у нас - Н.Пр. г-жа Мартина Фийни и Н.Пр. г-н Раймунд Фурер. Заедно с г-жа Хайоне Серейхо- заместник-ръководител на мисията на Кралство Испания у нас, дипломатическите представители са на работно посещение в Пловдив в качеството си на членове на неформалната група GARI, занимаваща се с ромските въпроси.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че ромската интеграция е сериозен и отговорен въпрос на местно и национално ниво, който изисква много ресурси, средства и целенасочени политики. Той допълни, че образованието и обхващането на децата е ключово в тези процеси.

Ирландия има опит с подобни общности и също полага усилия в процеса на интеграция. Нейно Превъзходителство г-жа Фийни допълни, че работи в тясно сътрудничество с българската общност, наброяваща близо 40 хил. души и двете ни неделни училища в Ирландия.

Дипломатическите представители се срещнаха с образователни и здравни медиатори в учебния център към НУ „Кирил Нектариев“, изграден по българо-швейцарската програма за сътрудничество. По нея за ромската интеграция в Пловдив и Куклен бяха отпуснати малко над 1 милион лева, в това число за Здравен център към ДКЦ „Изток” с пет медицински кабинета в Столипиново.

„Между България и Швейцария има много добри и пълноценни отношения. Част от тези отношения са сътрудничества в различни сектори. Проектът, за който вие споменхате, е завършен успешно. И да, наистина, в момента водим преговори с представители от българска страна за провеждане на втора фаза от този проект. Има много големи възможности за съвместна работа с български партньори, но все още не са взети решения в каква насока ще се работи. За нас е важно, че вече имаме проект върху който можем да стъпим и да продължим съвместната си работа в бъдещи по-добри резултати“, каза пред Радио Пловдив Раймунд Фурер. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Промяна в движението на влаковете през Пловдив

От днес влиза в сила промяна в движението на влаковете през Централна гара Пловдив. Заради реконструкцията на Бетонния мост  се преустановява директното преминаване на композициите от и за Пловдив,  към и от южните направления в страната.  По тази причина международният бърз влак № 493 от София за Истанбул и № 492 от Истанбул за София ще се движи по..

обновено на 25.06.24 в 09:19

Открива се OPERА OPEN

С концерт на прочутото сопрано Аида Гарифулина и оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър ще бъде открит фестивалът OPERA Open. Едно от най-очакваните музикални събития в оперния афиш това лято e под диригентството на маестро Диан Чобанов. Специалното издание на OPERА OPEN включва две премиерни продукции с участието на световноизвестни..

обновено на 25.06.24 в 09:19

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Това става по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление в гр. Асеновград“, а срокът за реализацията му е 18 месеца. Стойността на проекта е 1 078 679 лв., финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Избраният изпълнител трябва да подмени 1747 бр. стари натриеви..

обновено на 25.06.24 в 09:18

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37