Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще се учи от Бърно на модерен градски транспорт

| обновено на 31.05.22 в 11:13

Модерен градски транспорт и управление на транспортната свързаност са темите, по които община Пловдив ще си сътрудничи с чешкия град Бърно. 

Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с представители на Чешката република, които са на посещение в града по покана на Международен панаир Пловдив.  

„Идеята за възобновени връзки между нашите градове и най-вече в сферата на транспорта ще е от голяма полза за нас, особено сега след като създадохме общинското дружество „Екобус, каза кметът Здравко Димитров. 

Има готовност след стартиране на новите оперативни програми да започнат процедури по закупуване на нови и модерни транспортни средства – обяви от своя страна замесник-кметът  Тодор Чонов.  По думите му, в синхрон с политиката на общината за екологично и улеснено градско придвижване в момента се водят преговори и с компания за споделени велосипеди.

Градският транспорт в Бърно е оценен като втори най-добър и комфортен след този в Лондон, макар че това е доста висок разход за общината – коментира заместник-кметът на чешкия град Петър Хладик и постави темата като водеща във взаимоотношенията с Пловдив в близко бъдеще.  

Чешката  страна проявява интерес  за сътрудничество с с Пловдив и по приоритетите на Зелената сделка и по-конкретно в управление на отпадъците.

От юли тази година Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Пловдив ще е домакин и на различни прояви, свързани с програмата на председателството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 07:53

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции,..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06