Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините искат повече средства за строителство


„Ние сме поставили на вниманието на министъра на финансите и на правителството някои сериозни проблеми и за тях трябва да видим цифри в актуализацията на бюджета“. Това каза по Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

 „За съжаление за повечето от тези проблеми и за тяхното решаване не виждаме конкретни суми“, добави той.

По думите на Кабаиванов единият от тези проблеми е, че заради драстичното поскъпване на строителните материали, фирмите започват да отказват изпълнение на договори.

„Пред провал са европейски проекти и ние искахме да видим суми, които да бъдат по методика разпределени. Има такава посочена сума, по-скоро процент от досегашните цени на строителните материали, които ние предстои да уточним с министрите на финансите и на регионалното развитие“, каза още Емил Кабаиванов. Той уточни че се предлага 15 % актуализация на цените.

„Може би ако това предложение бе направено преди 2 месеца, би било актуално. В момента всеки, който се занимава със строителство или е клиент, бенефициент или инвеститор, знае че минималното поскъпване е 30 процента, добави кметът на Карлово.

От Сдружението на общините очакват подкрепа и за средствата, които ще обезпечат новите минимални заплати на работещите в сферата на общинското и държавното здравеопазване. Предложената сума в актуализирания бюджет е 36 милиона лева. „Ние не сме убедени, че тази сума ще задоволи нуждите на здравеопазването“, смята д-р Кабаиванов.

НСОРБ искат и актуализиране на заплатите на общинските служители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства в УМБАЛ "Свети Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации за годината бяха реализирана този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органи отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38