Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Кънева представя "Лабиринт на сенките"

Самостоятелната изложба на Капка Кънева ще представи принтове и светлинни арткниги инсталации от метал, които представят нов прочит на състоянията на светлината.

Между 11 и 26 юни, в рамките на програмата на фестивала “Пловдив чете”, в галерия “Лабиринт” ще кръстосват сенки авторски арткниги инсталации на Капка Кънева. Творбите са реализирани през последната година като част от инсталациите са изпълнени в доскоро предпочитаната от художничката техника на хартиено изрязване. В лимитираните серии артпринтове ще можем да проследим играта на сенки в крайно различни, подбрани от авторката визии, които светлината поражда върху разтворите, осветявайки една и съща ажурна матрица.

Три паралелни светлинни пространства – голямоформатни арткниги от метал – ще бъдат инсталирани в помещенията на галерията, за да дадат на пловдивчани и гостите на Пловдив възможност реално да ги преживяват и променят.

“В арткнижните светлинни пространства необходимо условие е зрителят да има поглед върху цялата конструкция, заедно с вградения в нея ажурен обект. Нещо повече – той е предизвикан да прониква в нея, да я осмисля и променя. Желанието ми e разтворите на арткнигите – светлинни инсталации реално да бъдат обитавани, а ажурните обекти в тях – манипулирани и преживявани.”
Капка Кънева

Капка Кънева работи в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, чийто възпитаник е. Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Кръг“, „Панорама“,“Жанет 45”, „Смол стейшънс прес“ и Oxford University Press, Мадрид. Автор е на изследването „Играта като книга“ („Панорама“, 2014).

Наградата от Осмото международно триенале на сценичния плакат (София, 2016), наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, (Ново Милошево, 2018), наградата за най-добра детска книга от международния конкурс Image of the Book (Москва, 2019) и “Златна четка” от фестивала “Пловдив чете” за изключителни постижения в художественото оформление на книгата (2021) са някои от отличията, които са й присъждани. Номинирана е за ALMA – мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за илюстрация за 2021 и 2022.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23