Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Талисманът" на Красимир Бачков преразказваха седмокласниците

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес.

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища. 


В Пловдив и областта на малката матура се явиха 5681 седмокласници. Те са с 268 по-малко от предварително подадените заявления. Изпитът е преминал без произшествия, но на едно дете му е прилошало и му е оказана медицинска помощ.

НВОт продължи 150 минути и включваше 26 задачи. От тях 18 въпроса със затворен отговор, шест задачи са с кратък свободен отговор, а една с разширен.

Голяма част от седмокласниците в Пловдив приеха със смесени чувства „Талисманът“ на Красимир Бачков, но имаше и такива, които го оцениха като труден.

„Преразказът беше с една идея по-труден, но все пак не беше такова изпитание“, коментира седмокласник от елитно пловдивско училище.

Повечето деца обясниха, че първият модул е бил лесен. Част от тях признаха, че са се подготвяли допълнително с частни уроци и школи.

„Моето дете се подготвяше с много тестове, най-вече по български език. Имаше и помощ и от специалисти. Но това не означава, че подготовката в училище не е достатъчна. Просто днешните деца са си загубили всякакви навици и ние родителите трудно можем да ги изградим, за да бъдат последователни и системни в подготовката си. И от това идва нуждата да търсим частни уроци за да може нашите деца да се представят добре. Това е истината. Иначе смятам, че в училище се работи достатъчни. Учителите дават всичко от себе си. Но децата не полагат достатъчно усилия сами“, обясни майка на седмокласник.


Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Днес се проведе и националното външно оценяване по български език и литература за десети клас. На него се явиха 4749 десетокласници от Пловдив и областта – с 501 по-малко от предварително подадените заявления

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03