Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Димитров обеща на Белащица всичко, освен чистия въздух

Ако всичко обещано се сбъдне, пловдивчани ще искат присъединяване към Белащица, шегуват се местните

| обновено на 15.06.22 в 00:19


Без кариери и презастрояване, оправяне на улиците, детска градина, училищен физкултурен салон, градски транспорт за жителите и учениците на Белащица, канализация, социални услуги и още придобивки обеща  кметът на  Пловдив Здравко Димитров на хората,  ако с референдум решат Белащица  да се присъедини към община Пловдив.  В късния следобед той  пристигна с екип експерти на широка дискусия с жителите на селото в местното читалище „Просвета“.

Жителите поставиха болезнените за тях проблеми и въпроси, за  които поискаха гаранции, че ще бъдат разрешени, ако гласуват за присъединяване към Пловдив. Основните бяха за кариерите над Белащица, състоянието на ВиК мрежата, строителните регулации, пътища, транспорт и данъци.

Най-честото настояване бе кметът на Пловдив да гарантира прекратяването на концесиите на кариерите и преминаването на тежките камиони с камъни през селото.

След като неколкократно избягна категоричен отговор, в крайна сметка Здравко Димитров призна, че такава гаранция (за премахване на кариерите) не може да даде, тъй като това не е в капацитета от възможности на местната власт.  

Това е въпрос на държавно равнище, но общинските власти и лично той ще направят  всичко възможно за това, понеже проблемът е от огромна тежест и за Пловдив. Пловдивчани също страдат от мръсния въздух от кариерите, а лично аз понасям всички глоби, санкции и наказателни процедури заради лошите атмосферни показатели – емоционално отвърна Здравко Димитров.

Местните данъци и такси ще останат  на сегашното ниво, а може и да намалеят, но  налогът за автомобилите ще се вдигне, стана ясно от срещата.

Това е така, защото ако Белащица се присъедини към  Пловдив,  тя ще има статут на „населено място“ в границите на Пловдив, а не като градски квартал. Така  данъчните ставки ще останат ниски за белащенци, като дори е възможно и още да поевтинеят.

Данък МПС обаче за тях ще поскъпне – понеже ще се приравни към ставките, които сега плащат пловдивчани, стана ясно на срещата.

Всички социални и други услуги, които ползват пловдивчани, ще бъдат налични и в Белащица, ако се присъедини, добави кметът на Пловдив.

След тази среща предстои  организирането на подписка за организиране на референдум, който се очаква да е през ноември тази година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Войнягово и Ново Железаре избират нови кметове

Частични избори за кмет се провеждат днес в село Войнягово, община Карлово, и в село Ново Железаре, община Хисаря. До предсрочния вот във Войнягово се стигна, тъй като досегашният кмет Тодор Танковски беше осъден за кражба. Той получи условна присъда за присвояването на печка тип „камина“ от пенсионерския клуб в селото.  В момента..

обновено на 20.10.24 в 08:27

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври четири общини в Пазарджишка област организираха измервания на костната плътност. Кампанията в Белово, Ракитово, Велинград и Пещера започна в началото на октомври и е по инициатива на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и асоциация „Жени без остеопороза“.  Измерена е костната..

обновено на 20.10.24 в 08:27

Шоу програми и забавления в последния ден на „Пловдив Зоо Експо“

Днес е последният ден от най – мащабното изложение за домашни любимци и любители на животните в България „Пловдив Зоо Експо 2024“. То се провежда в Палата №3 на Международния панаир в Пловдив и събира хиляди посетители и специалисти в зоо-индустрията.  Според програмата на изложението неделята е денят за шоу програми, концерти и забавления...

обновено на 20.10.24 в 08:27

Пловдивски медици станаха „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

обновено на 20.10.24 в 08:27

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17