Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново управление в рамките на това НС е невъзможно

| обновено на 16.06.22 в 16:40

След отстраняването на Никола Минчев от председателския пост в Парламента вече има ясно изразена нова политическата ситуация и нов политически баланс в страната, коментира в интервю за Радио Пловдив социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Според него, новото мнозинство в НС обаче се гради единствено на стремежа да бъде отстранено сегашното управление.

"Надали това ново мнозинство може да изгради ново управление в рамките на сегашния парламент. По-скоро страната върви към предсрочни избори, защото политическата нестабилност не може да бъде овладяна дори в краткосрочен план", смята Вълчев.

За да има ново обединение на партии в настоящия парламент, някой трябва да отстъпи от позицията си. Само така може да се получи ново обединяване на партии в това НС, но подобна възможност не е декларирана от тях като цел, задачи и възможности. Затова е малко вероятна и по-скоро невъзможна, прогнозира социологът.

Според него, предсрочните избори наистина не са предпочитани от българското обществото, но те са напълно възможен сценарий.

Павел Вълчев припомни, че след трикратно проведените парламентарни избори миналата година се постигна най-ниската досега активност на гласоподавателите. "Така че едни нови предсрочни избори могат да донесат изненади", предупреди той. Социологът посочи още два акцента, които трябва да се отчетат и да бъдат наблюдавани, защото могат да донесат изненади при предстоящия предсрочен вот - казусът с връщането на хартиените бюлетини и възможните коалиции след новите избори. 

В заключение Павел Вълчев посочи, че при предсрочни избори сега, в НС отново ще има разнородни политически сили с различни цели и идеология, които ще трябва пак да се обединят в името на управлението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34