Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН търсеше повод да излезе от управлението

Вотът на недоверие може да мине

Има такъв народ отдавна даваше заявки, че ще разбърка картите и си търсеше повод да излезе от управлението.  Това заяви в предаването Ден след ден на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков.

Той уточни още, че ако гласуването за отстраняване на председателя на НС Никола Минчев се повтори по време на вота на недоверие срещу правителството, то е много вероятно той да мине и правителството да падне.  Припомням, че тогава гласовете си обединиха ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане.

„Шансът да се сформира ново правителство не е голям, така че смятам, че през септември може да има нови предсрочни избори. Ролята на президента отново ще е много тежка.

Темата за членството на Република Северна Македония в ЕС и българско вето бяха само повод на ИТН да излязат от управлението. Те просто се опитват да променят стратегията си, тактиката си, защото виждат, че стоейки в управлението губят електорална подкрепа. Трябваше нещо да предприемат, но това, което сбъркаха е, че не си подсигуриха добре тила.

Забравиха, че са  партия, която се сплотява от чисто опортюнистични възгледи и когато се разбраха, че техните министри няма да са министри те се притесниха за службата си. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58