Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие ще зависи и от протестите на улицата

Кабинетът на Кирил Петков може да оцелее при вота на недоверие, ако още четирима депутати от ИТН бъдат убедени от премиера да оттеглят декларираната си подкрепа за него. Освен това свалянето на Никола Минчев от поста председател на НС не предопределя автоматично резултата от вота на недоверие.

Това заяви в предаването „Точно днес“ политолога проф. Румяна Коларова.

„С вота за отстраняване на председателя на парламента първо парламентарната опозиция подкрепи инициатива, която някак си беше обща с ИТН. С други думи показаха, че имат аналогични позиции.

Второ в българския парламент вече е традиция  отстраняването на председателя на НС се приема като тест за способността на опозицията да предизвика оставка на правителството, да предизвика правителствена криза.

Не всяко отстраняване на председател на парламента е приключвало с оставка на кабинета. Всъщност най-коментираното отстраняване беше може би на проф. Огнян Герджиков, което предизвика преструктуриране на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Отстраняването на председателя на парламента може и да е инструмент един от коалиционните партньори да упражни натиск върху коалицията за промяна на ключови приоритети.

Има и друг казус – отстраняването на Димитър Главчев, което се случи под натиска на опозицията и беше ход на ГЕРБ да удържи легитимността на парламентарното си ръководство“, обясни проф. Коларова.

По думите й изходът от вота на недоверие зависи от структурирането на протеста извън парламента – дали ще има само против или против и в защита на правителството.

Ако все пак вотът на недоверие мине има два варианта пред кабинета. Единият е преструктуриране с нов премиер, а другият преструктуриране, начело с настоящия премиер Кирил Петков.

Ето как коментира и напускането на Ралица Симеонова от партия „Български възход“ малко след учредяването й.

„Тя има особен характер, много  е директна. Тя е  човек, който не е склонен на компромиси, а при създаването на всяка една нова партия се правят компромиси“, заяви проф. Коларова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58