Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и РСМ са осъдени да имат добри отношения

"Сближаването между България и Северна Македония е неизбежно. То ще се случи, няма значение, дали това ще стане с Петков или с Ковачевски, но ние ще имаме добри отношения и това е сигурно. Всяко една председателство - дали португалското, германското преди две години или френското - сега, правят опити да съдействат за  разрешаване на спорните въпроси, които съществуват между Скопие и Македония. Правилно, властите в София от 2020 г. отказват да пуснат Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Ние се оказахме в ситуация да подкрепяме и подписваме неща в полза на Македония, но те не се изпълняват в онази част, която е много важна за добросъседските отношения". Това заяви журналистът и собственик на сайта БГНЕС Любчо Нешков. 

Като голяма грешка на Кирил Петков, Нешков посочи неговата убеденост, че всичко започва от него и че сам  и единствен може да  разреши трудния въпрос. "В резултат се създаде отровна атмосфера, каквато досега не сме имали между двете страни  и заради подхода да се водят тайнствени, полулегални преговори, да се отрича, че има такива. В продължение на месец БГНЕС публикуваше различни документи за това, че се водят такива преговори, че има проектопротоколи, но всички ги отричаха, вкл. и президентът, а сега се хвалят какви заслуги имат".

По думите на Нешков, България сега се е оказала  в ситуацията в 12 без 2 минути да научи, че е преговаряно и че това, което се предлага, е най-доброто и че българските граждани веднага трябва да разберат какво се предлага, при  положение, че това е трябвало да се случи много по-рано."

Нешков изрази недоумение от заявеното от бившия  министър на външните работи Надежда Нейнски, че  френското предложение е "исторически момент, геополитика, много  важно", от което никой не е могъл да разбере, тъй като не се посочват  никакви аргументи за тези твърдения.

"Френското предложение съдържа три елемента - заключенията на Европейския съвет, преговорната рамка и протоколите. Взети заедно, трите документа са добър вариант, защото в тях са описани всички наши искания. Най-важното е това, че изпълнението на това споразумение ще се следи от Европейския съвет, където България има своя глас. И ако всички 27 държави кажат, че споразумението е изпълнено от РСМ, а България - не, това ще има тежест", заяви Нешков.

Той бе категоричен, че френското предложение не може да съществува без Споразумението между България и РСМ и грешката на Кирил Петков е била, че  той и Правителството му в оставка не са положили достатъчно усилия този протокол да бъде изчистен докрай в детайлите и подписан.

"Подписан е обаче друг протокол, който не се изпълнява. Затова се стигна до ветото. Във френското предложение не пише "протокол", а "протоколи". Т.е. това не е единственият документ, който, ако го подпишем сега, край и каквото стане. В документите е описано всичко - от туризъм, през  инфраструктура, култура, образование до военно партньорство и сътрудничество, договорени в рамките на проведените междуправителствени заседания. Те трябва да се провеждат веднъж годишно, съгласно договора от 2017. Те обаче вече не се провеждат, защото властите в Скопие след членството си в НАТО, решиха, че ще съществуват  на базата на омразата си към нас като държавна идеология".

Нешков бе категоричен, че ЕС е съюз на ценности и една от тях е добросъседските  отношения. "Няма как Германия или Франция да решат, че ние може с един съсед да живеем във вражда и конфронтация. Това е тотално нарушаване на основните  принципи на ЕС. Как може да бъдем две страни в ЕС, където омразата у едната ще бъде държавна идеология и ние ще приемем това? Нека германските и френските политици се запознаят по-подробно и ако не го правят, това е задачата на българските политици да не се оплакват, че ги притискат, а да си свършат работата".

България и РСМ са осъдени да имат добри отношения, най-малкото, заради всичко, което се е случило и го пише в договора от 2017 г., че сме били едно и че сме страдали, радвали и живели заедно. Този процес е неизбежно да започне много скоро, подчерта още Любчо Нешков. 

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27