Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен ръст на новите случаи на КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 53

| обновено на 28.06.22 в 08:45

595 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

Броят на новозаразените достига тези стойности за първи път от началото на месец май.

Процентът на положителните проби от изследваните се запазва - 11,2 на сто от направените малко над 5 300 теста. 

В Пловдивска област новозаразените са 53, в Пазарджишка – 22, в Смолянска – 8. 

329 са пациентите с Covid-19 в болница, от тях 26 - в интензивни отделения.

Един човек е починал, вследствие на инфекцията, близо 1 000 са посочени като излекувани.

666 дози ваксина са поставени вчера. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл е над 2 милиона 61 хиляди. 

Вчера в Пловдив са поставени 21 втори бустерни дози ваксини.

"Повишаване на случаите при нас има от около 20 дни. Наблюденията сочат, че когато в Европа има пик, до 4-6 седмици той стига и у нас", каза в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив. 

По думите й заболеваемостта е скочила от 30,16 на 100 000 души само за ден с 10 пункта. 

Д-р Панайотова допълни, че все още вариантът Омикрон доминира, случаите са по-леки, болните са предимно на домашно лечение и рядко стигат до болница. 

"От 182 случая вчера само 22 са хоспитализирани. Няма смъртни случаи напоследък, само днес има 1 починал. Има обаче скрита заболеваемост и не всеки е склонен да се тества", коментира епидемиологът. 

Д-р Панайотова допълни, че интересът към ваксинирането в Пловдивска област е много слаб. "От сложени 48 ваксини в цялата област вчера 21 са с втора бустерна доза. Това са хора с хронични заболявания или компрометиран имунитет. Те нямат нужда от убеждаване да се ваксинират", каза още тя.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с д-р Милена Панайотова от РЗИ е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55