Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото сиропиталище в Пловдив вече е модерен Комплекс за детско развитие


В Пловдив официално бе открит бе открит Комплекс за ранно детско развитие. Той се помещава в сградата на първото сиропиталище в България „Рада Киркович“. Комплексът за ранно детско развитие е изграден благодарение на дарителската кампания на "Фондация за нашите деца“. Строително-ремонтните дейности струваха близо 613 000 лв. Изграден е и външен асансьор за по-лесен достъп до сградата. До края на годината се очаква подкрепа в него да намерят 1000 деца и техните семейства.  

Комплексът събира на едно място здравни, образователни и социални услуги, които подкрепят деца и семейства в нужда. Специалистите в него осигуряват помощ на хлапета до 7 години с трудности в развитието, обясни Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". 

Подкрепа в него могат да намерят и деца, лишени от родителска грижа или настанени в приемно семейство, както и родители в затруднено положение. Комплексът разполага с помещения за физикална рехабилитация, за псхихологическа подкрепа и сензорна зала. Тя  е със затъмнени стъкла и в нея се прожектират светлинни стимулации, които под различна форма стимулират зрителните центрове в мозъка на детето. Детският мозък в първите 5 години оформя  до 90 % от своята архитектура.

За развитието на финната моторика се грижи специалният педагог Михаела Петкова в игровата зала.  "Играчките, с които ги занимаваме, са предимно от естествено дърво и са безвредни за децата. Една от игрите е с различни форми и цветове - идеята е да разпознават цвета, формите, захвата на формите, нанизването на формите

На последния етаж се помещава музей на историята на социалните домове. Той е изграден на база опита на Музея за изоставени деца в  Лондон, разказа изпълнителният му директор Каро Хауел, който  бе гост на събитието заедно с Роб Диксън, посланик на Великобритания и нас

"За мен е истинско удоволствие да видя колко работа и усилия са вложени тук. Това един фантастичен център, в който има мултидисциплинарни експерти. Създаден е за да предостави грижа за деца в рискови групи. Чрез създаване на експозицията разказваме история за това как институциите са деинституционализирани и след това е осигурена експертна грижа на децата и техните семейства. Тук има страхотни хора, които са инвестирали толкова много, за да се опитат да променят мисленето за детските грижи и са изминали дълъг път", каза посланик Диксън.

На церемонията зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев отбеляза, че най-честата причина за изоставяне на децата е бедността. Според него "Всичко това няма как да бъде решено, ако няма цялостна политика на държавата. С общи усилия успяхме да насочим политиките на страната към намаляване на детската бедност".

 В рамките на следващите 7 до 8 години сме си поставили за цел да намалим детската бедност със 197 000 души. През настоящата година с 233 млн. лв. бяха увеличени средствата за лична помощ при хората с увреждания. С 25 % беше увеличен размерът на семейните помощи за деца, както и с 20 % е увеличен обхватът на тези, които ги получават, допълни Крътев.

Днес бе подписан и меморандум между Община Пловдив, Музея за изоставени деца в  Лондон и Фондация „За нашите деца“ за подобряване общата осведоменост за институционалните грижи в България и Обединеното Кралство. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59