Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тол таксата качи цената на билета в междуградските превози

| обновено на 30.06.22 в 17:14

Въвеждането на тол такси от 1 юли и по второстепенни пътища в страната неминуемо ще оскъпи междуселищния транспорт и всички стоки. Това заявиха за Радио Пловдив собственици на фирми за превоз на пътници и товари. 

Oт 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. Досега тарифата за второкласните пътища беше с нулева такса.

Веселин Дошков, управител на фирма, която извършва междуселищни превози в Пловдив и региона, прогнозира сериозно поскъпване с до 20 % на билетите.   

"Транспортният бранш е много лошо състояние заради огромния и ежедневен ръст на горивата. Тол таксата дойде като още един удар върху нас и ще се отрази негативно върху всички превозвачи - и на товари, и на пътници. Според мен ще има около 20-процентен ръст на цените, което ще се усети в близките месец - два", каза Веселин Дошков. 

Емилия Чипева от пловдивска транспортна фирма обясни, че междуселищният транспорт поскъпва още от 1 юли. 

"От утре цената на билета от Пловдив до Смолян от 12 лв. става 14 лв. Тол таксата вече е калкулирана в новата цена на билета, защото от утре започва да се таксува пътят Пловдив - Смолян. Така е и до Кърджали, малките населени места в община Асеновград. До седмица и там ще има нови цени", каза Емилия Чипева. 

Според Илиян Филипов, собственик на една от най-големите транспортни фирми у нас, всяка стока ще поскъпне поне с 5 % заради тол таксите.

"Два пъти се вдига тарифата на тол таксата за магистралата, според решението на правителството, а тол таксата за второстепенните пътища - с досегашната цена за магистралата. Увеличението на всеки транспортн ще е около 5-6 %. Това ще се отрази на транспорта и най-вече на стоките", каза Илиян Филипов. 

От 1 юли влиза в сила половината от приетото от МС повишение на тол таксите, останалото – след 6 месеца, от 1 януари 2023 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28