Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофите са хроничен проблем, държавата е безсилна

„Всички ние видяхме безсилието на държавата и неспособността да се оправи с един хроничен проблем.

Това коментира  Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Поводът е катастрофата в София, при която дрогиран шофьор с десетки наказания помете две млади жени.

Аргументът й е, че чрез втори идентификационен знак на автомобила (екостикерът) и регистрационните табели може да се прави проверка дали няма разминаване между него и регистрационните табели. Екостикерът на практика представлява дигитална информация за автомобила.

„Много по-трудно може да бъде манипулирана от това всеки да може да си смени регистрационния номер. Нямаше как да се издаде такъв чип и такъв стикер и тези нискоемисионни зони ако работеха ние много отдавна щяхме да знаем, че с този автомобил има проблеми, може би щеше да е спрян, защото щеше да се види веднага това разминаване между регистрационния номер и чипа. В момента министерството на транспорта води политика да премахната дигитализацията на информацията за пътните превозни средства, което за мен е абсурдно“, каза Русинова.

Тя обясни още, че версията на Центъра за случилото се е малко по-различна от официално представената.

„Водача, използвайки неправилно полицейска лампа или светлинна сигнализация, която по закона за движение по пътищата може да се използва от определени институции всъщност, навлиза при кръстовището на бул. Черни връх и Аресеналски.

При навлизането отнема предимството на завиващия на ляво таксиметров автомобил. Отнемайки това предимство се удря последователно първо в таксиметровия автомобил, след това в шахтата на асансьора на метрото. По официалната версия след това е последвал удар в един, а после във втори пешеходец

Колата се разцепва на две - едната половина отива в средата на булевард Черни връх, а другата е намерена в една от пресечките на Черни връх.

Теорията ни се различава по това, че едната от жертвите е намерена непосредствено до шахтата на асансьора. Смятаме, че тя е била в автомобила, защото когато едно тяло бъде ударено от друго тяло то отива напред, а не се връща назад. Към тази версия ни насочват и човешките останки по платното за движение“, обясни Русинова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56