Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краят на политическата агония не предстои

"Очаквам нещата да се развият доста бързо, мандатът на ПП  да бъде върнат и още утре или в началото на другата седмица да бъде връчен вторият мандат на ГЕРБ и почти непосредствено след това - връчване на трети мандат от избрана от президента парламентарна група. Очаквам това да бъде БСП". Това заяви политологът Ружа Смилова.

За съжаление обаче краят на агонията не предстои. Очакванията от нови избори са, че те ще произведат не по-малко фрагментиран Парламент, а вероятно - и още повече. В него формирането на управляващо мнозинство отново би било проблемно. Евентуалните нови избори реално не решават нито един от проблемите пред страната, а също - и политическата криза, в която ИТН и президентът са вкарали страната през последния месец.

"Идеята на сега управляващите е с изработването на ясна програма с хоризонт от 6 месеца да бъдат фиксирани твърди точки, около които да не се правят компромиси и в случай, че бъде постигнато първоначално съгласие за излъчване на нов Кабинет и по-късно започнат да не бъдат изпълнявани тези точки, заради отсъствие на подкрепа в Парламента, това да бъде основание за прекратяване на този мандат. Това изглежда разумно действие, предвид многото неизвестни около бъдещето и вероятността политическата криза да бъде разрешена с нови избори".

Смилова бе категорична, че   ясната програма за действие с определен хоризонт и работещ Парламент са за предпочитане пред управление от Служебен кабинет, който не е отговорен пред никого и без Парламент, контролиращ действията на Служебния кабинет. Рисковете при управление на Служебен кабинет са много повече, отколкото - управлението на един излъчен след избори Парламент. 

Тя припомни, че независимо че България е парламентарна република, през последните години все по-често се управлява от служебни кабинети. "Това няма как да е добро за страната, защото Парламентът се излъчва пряко от гражданите, и той следва да контролира управлението". 

Смилова бе скептична, че БСП ще успеят да реализират мандата, в случай, че той им бъде връчен от президента.

"Мандат на БСП, както и служебен кабинет, излъчен от президента Румен Радев, очаквам да се опита да бъде в много по-тесни връзки с Русия и дори да сключи дългосрочен договор  с "Газпром", при положение че европейските ни партньори се опитват максимално да изолират Русия от влиянието, което тя има върху политическите и икономическите процеси в Европа. Такъв кабинет не би изпратил сигнал за твърда евроатлантическа ориентация на страната, каквато мнозинството от българските граждани изразява".

Смилова сподели очакването си в новия Парламент да бъдат засилени евроатланическите позиции, но без те да имат мнозинство. Тя обаче призова избирателите да не поставят неразрешими задачи пред представителите си в Парламента, "защото кризата, в която се намираме, изисква тези задачи да бъдат решени. И за да  могат те да се осъществят, трябва да има повече или по-малко ясно мнозинство".

Интервюто чуйте от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБг и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28