Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава търсенето на терен за пловдивската опера

Фондация „Дом на Пловдивската опера“ отхвърли предложението на кмета Операта да е до Колодрума

| обновено на 08.07.22 в 16:01

Общинският съвет да сформира работна група от урбанисти и архитекти, които да направят обследване за терен, подходящ за изграждане на оперна зала в Пловдив. Това предложение направиха от Фондация „Дом на Пловдивската опера“ на среща с кмета Здравко Димитров. Двете страни пак не стигнаха до единно мнение за терена, на който да се изгради оперната сграда.
 

Припомняме, че кметът предложи 13 дка до зала „Колодрума“, но от фондацията изказаха мнение, че мястото не е в центъра на града и че изграждането на една културна институция не се вписва в този район.

Работната група да се произнесе след 3 месеца за подходящ терен за операта, като се надяваме мнението да е единно – заяви Любозар Фратев от Фондацията.

Кметът Димитров потвърди, че вариантите с Щаба на армията и палата №1 на Панаира отпадат, тъй като нито Военното министество, нито собственикът на Панаира Георги Гергов са дали съгласие за това. Градоначалникът отново потвърди, че теренът до Колодрума е най-удачното решение.

„Там има място и за паркинг и за конферентна зала. Теренът е обширен, а и не сме поставяли ограничение за височина“ – допълни кметът.

„Все пак трябва да се изчака и становището на Министерството на културата, което е принципал на Пловдивската опера и финансира евентуалното й изграждане. Ние все още нямаме становище оттам за този проект. Освен общината и фондацията, министерството е третият член в семейството, а не сме чули неговия глас“ – уточни заместник-кметът Пламен Панов.

На въпроса дали след 3 месеца е удачното време за произнасяне на работната група, предвид това че най-вероятно ще сме в предизборна кампания, Любозар Фратев отговори, че животът продължава независимо кой е на власт, а градът заслужава своята опера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради писани..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши в средата на годината

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Разследват крупна кражба на пари от дома на фермер в Белозем

Крупна сума пари е открадната от къщата на известен фермер в Белозем. От полицията потвърдиха, че по случая се води разследване, но отказаха да дадат други подробности. И днес има засилено полицеско присъствие в селото, породено от дръзкия обир, станал посред бял ден. Мместни хора твърдят, че от къщата на земеделския производител Стоян..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22