Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капачки за бъдеще" помогна на стотици бебета


Разговор в предаването „ Точно днес“ за новия живот и как една капачка – неизхвърлена, а събрана, може да спаси живота на невръстно бебе. Поредният случай, който ни припомни, че всеки малък жест, направен от много хора, води до положителни резултати, дойде преди дни от Асеновград.

Неонаталната линейка, закупена благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще“ , помогна на Рабия, родила се по спешност три месеца преди термина и тежаща под килограм, да изпита радостта от появата на нов живот.

Лазар Радков е инициатор на кампанията, благодарение на която бе закупен специализирания автомобил.

На въпроса къде го е заварила хубавата новина за спасяването на Рабия, той отговори: „Имах удоволствието да изкарам деня с 6-годишния си син си и негово приятелче. Бяхме в парка“.

„Със сигурност са спасени десетки животи от края на миналата година, когато дарихме линейката. Тя прави няколко десетки транспорта годишно, като се транспортират бебета, които имат нужда от специализирана медицинска грижа, не само от Пловдив и региона, а от цяла Централна и Южна България“- коментира в ефира на Радио Пловдив Радков.

„Неонаталната линейка в зависимост каква техника има и  дали е нова или втора употреба струва около 200 000 лева. Тази, която дарихме в Пловдив има специална платформа под самата носилка, така че да може да се оперира автоматично дори от един човек. Обират се вибрациите, които всъщност за основният рисков фактор за здравето на бебета при транспортиране. Втората линейка, която ще дарим, ще отиде в Северна България. Там ще обслужва общини, където имат още повече проблеми“- обясни инициаторът на „Капачки за бъдеще“.

„Основното в един такъв специализиран автомобил е транспортният кувьоз, който осигурява необходимите условия като температура, влажност на въздуха, кислородна среда. Има респиратор, който също се използва, когато бебето има нужда от асистирано дишане, има монитор за жизненни показатели и др. Поддържам тясна връзка с част от хората, които оперират с линейката. Писаха ми наскоро, че имат толкова тежък случай, че всичко в линейката е включено, за да поддържа състояниято и детето да достигне до Пловдив, където да получи специализирана помощ “- обясни той.

„По наши изчиасления има нужда от поне една такава линейка за всеки регион, където има неонатология, трето ниво, която е към университетска болница, където биват транспортирани най-тежките случаи“- добави Радков.

„На какво ниво е държавата от не малка степен зависи от това какво правим хората. Да има тези ленейки е работа на институциите и те би трявало да са я свършили. Ако искаме някъде нещо да се промени, ние сме първите хора, които ттрябва да опитаме да направим нещо, било то и мъничко. „Капачки за бъдеще“ есента ще стане на 5 години- осигурили сме кувьози за 22 болници, апаратура за още 14, една линейка. Имаме още неща, които са в процес, няма да спрем. Искаме да покажем на държавата , че ние си плащаме данъците и те трябва да свършат работа. Ще „натискаме“ и ще покажем на институциите как могат да се случат значими неща и без бюджет. Вече събираме и кенчета, и пластмасови бутилки. Над 900 тона пластмаса е рециклирана. Бебетата, на които е помогнато, са трицифрено число“- коментира в заключение Лазар Радков.

Цялото интервю може да слушате в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Христина Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09