Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 130 г. изложение в Пловдив дава старт на туризма

Пловдив отбеляза 130 години от Първото българско земеделско-промишлено изложение с изложба на Историческия музей. Експозицията включва 20 пана, които са разположени на конструкциите до фонтана „Деметра” в градината „Цар Симеон”. Те ще останат там до септември.

„Пловдив е избран за поставяне началото на изложението, защото продължава да е столица на Източна Румелия. Това е признание на европейските държави за обединена България. Освен това Пловдив има огромни традиции, а и общината се справя с великолепен начин. Имаме и чиста планинска вода.

Много неща са направени за пръв път: телефонна връзка Пловдив – София, пускане на електрическо осветление, за което се събира целият град. Българите виждат американски плугове, шевни машини "Сингер", парни машини – всичко това го има в индустриална Европа“, обясни директорът на Регионалният исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Решението за организиране на изложение, на което българският народ да покаже своите традиционни производства, е взето през 1891 г. от правителството на Стефан Стамболов. На пловдивчанина д-р Георги Вълкович, български дипломатически представител в Цариград, принадлежи идеята изложението да бъде в Пловдив. 

Изложение с чуждо участие е стъпка към признаване на княз Фердинанд от Великите сили и Османската империя. Все още в правно и дипломатическо отношение съществува Източна Румелия с управител българския княз и столица Пловдив, който тогава е най-големият град в България с население над 35 000 души.

Тогава е направена огромна програма за посрещане на туристи и това е дало началото на туризма в Пловдив. Стефан Шивачев обясни още, че тогава е имало 5 категории частни жилища, които са посрещали гостите на изложението.

Първата категория, която е отговаряла за чужденците, е трябвало задължително домакините да владеят поне 2 европейски езика.

На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметът Пламен Панов и председателят на общинския съвет инж. Александър Държиков. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08